Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Ακόμα και το νάτριο, έχει λόγο ύπαρξης στη διατροφή μας, καθώς πρόκειται για ένα μεταλλικό στοιχείο, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του οργανισμού και πολλών λειτουργιών του.

Έλλειψη του νατρίου, η οποία μεταφράζεται σε ποσότητα λιγότερη των 180 mg τη μέρα (ημερήσια προτεινόμενη ποσότητα: 180-500 mg) μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως η διάρροια, η αδυναμία, ο εμετός, ο πονοκέφαλος, η χαμηλή πίεση, η απώλεια βάρους, η σύγχυση, η ζαλάδα και οι μυικοί πόνοι.
Ακολουθούν οι 7 λόγοι που θα σας θυμίσουν την αναγκαιότητα του αλατιού στη διατροφή σας, πέρα από τη νοστιμιά που προσφέρει στις σαλάτες και όλα τα υπόλοιπα φαγητά.
1. Ρυθμίζει την κυκλοφορία των υγρών
Το σώμα μας αποτελείται από 52-60% νερό και αυξημένες ή μειωμένες ποσότητες αυτών των υγρών είναι ικανές να προκαλέσουν τα αντίστοιχα προβλήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις έρχεται το νάτριο, το οποίο έχει την ικανότητα να ρυθμίζει τις ποσότητες του νερού στον οργανισμό, προκαλώντας τη δίψα ή την ούρηση, ανάλογα με την περίπτωση. Διατηρώντας το νάτριο σε ισορροπημένα επίπεδα στον οργανισμό, διατηρείτε και τις σωστές ποσοστώσεις νερού σε αυτόν. Μην το παρακάνετε όμως, καθώς αυξημένα επίπεδα νατρίου, οδηγούν σε παρακράτηση υγρών.
2. Βοηθάει στη λειτουργία των μυών
Όταν τα επίπεδα του νατρίου πέφτουν, είτε λόγω ανεπαρκούς πρόσληψής του, είτε λόγω αυξημένης εφίδρωσης, ένα από τα σημεία του σώματος που πρώτα αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις είναι οι μύες σας. Η έλλειψη του νατρίου οδηγεί σε μυικές κράμπες, γι’ αυτό μετά από κάθε έντονη άσκηση ή δραστηριότητα είναι καλό να αναπληρώνετε στον οργανισμό σας το χαμένο αλάτι με ένα ενεργειακό ποτό ή νερό καρύδας.

3. Ρυθμίζει τη γλυκόζη
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, το σώμα χρειάζεται το νάτριο, για τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα. Το σώμα, χρησιμοποιεί τη γλυκόζη σαν ενέργεια, ενώ το νάτριο είναι το στοιχείο που βοηθάει τη γλυκόζη να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος.
Αυτή η διαδικασία ουσιαστικά αφορά τη δέσμευση της γλυκόζης και τη μεταφορά της μέσω του λεπτού εντέρου στην κυκλοφορία του αίματος, απ’ όπου φτάνει σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού δίνοντας τους την απαιτούμενη ενέργεια.
4. Εμπλέκεται στη λειτουργία των νεύρων
Το νάτριο είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία όσον αφορά στη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τα νεύρα επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω των ηλεκτρικών συνδέσεων και το νάτριο είναι ηλεκτρολύτης που βοηθά στη ρύθμιση αυτών των συνδέσεων. Η καλή λειτουργία αυτών των ηλεκτρικών συνδέσεων αφορά στην καλή λειτουργία όλου του οργανισμού, δεδομένου ότι οι μύες συσπώνται εξαιτίας αυτών των συνδέσεων και το ίδιο ισχύει για το σημαντικότερο μυ του σώματος που είναι η καρδιά, αλλά και για τον εγκέφαλο, η λειτουγία του οποίου συνδέεται άμεσα από αυτές τις συνδέσεις.
5. Σχετίζεται και με την πνευματική λειτουργία
Οι ηλεκτρικές συνδέσεις που προωθούνται από τα ισορροπημένα επίπεδα νατρίου είναι υπεύθυνες για την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων στον εγκεφαλο και την καλή πνευματική λειτουργία. Γι΄αυτό το λόγο, η έλλειψη νατρίου συνοδεύεται συχνά από συμπτώματα σύγχυσης και γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό τα επίπεδα του νατρίου να είναι τα σωστά στον οργανισμό.

6. Αφορά και την καρδιακή λειτουργία
Ο παλμός της καρδιάς, ενεργοποιείται από την επικοινωνία μεταξύ των  νεύρων και τα νεύρα λειτουργούν σωστά και εύρυθμα μόνο αν τα επίπεδα του νατρίου στον οργανισμό είναι τα απαιτούμενα. Για να διατηρείτε λοιπόν τη λειτουργία της καρδιάς σε ακμαία κατάσταση, φροντίζετε να λαμβάνετε καθημερινά τις επαρκείς ποσότητες νατρίου, είτε με τροφές πλούσιες σε αλάτι είτε με την προσθήκη μιας πρέζας αλατιού στη σαλάτα.
7. Ρυθμίζει την πίεση του αίματος
Το νάτριο, όπως είναι γενικά γνωστό, επιδρά σημαντικά στην αρτηριακή πίεση. Υπερβολικές ποσότητες νατρίου μπορούν να φτάσουν την πίεση στα ύψη, ενώ η έλλειψή του ρίχνει κατακόρυφα την πίεση. Αν λοιπόν, απουσιάζει τελειώς το νάτριο από τη διατροφή σας, είναι λογικό να αρχίσετε να νιώθετε ζαλάδα και την τάση για λιποθυμία. Η ισορροπία στην κατανάλωση νατρίου, λοιπόν, είναι καίρια για την ισορροπία της πίεσης τους αίματος.
clickatlife.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!