Και όμως μπορείτε να
μειώσετε ακόμα και στο μισό τις δόσεις από καταναλωτικά δάνεια και
πιστωτικές κάρτες. Αρκεί να διαλέξετε την καλύτερη πρόταση από αυτές που
έχουν σε ισχύ οι τράπεζες για την ρύθμιση όχι μόνο των καθυστερούμενων,
αλλά και των ενήμερων δανείων. Και αν δεν δεχτούν; Υπάρχει πάντοτε ο
νόμος Κατσέλη…
Της Έφης Καραγεώργου
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Μείωση επιτοκίου.
Είναι μία συμφέρουσα για τον δανειολήπτη κίνηση, με δεδομένο ότι σήμερα οι 9 στους 10 δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, ζητούν από τις τράπεζες καλύτερους όρους αναχρηματοδότησης.Τα προγράμματα μεταφοράς οφειλών, έχουν επιτόκια στα επίπεδα του 7% με 8%, μειωμένα σχεδόν στο μισό σε σχέση με το 14% με 15% που είναι κατά μέσο όρο το επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων, ενώ το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών κινείται στην περιοχή του 18% με 19%.
Ακόμα μεγαλύτερη μείωση επιτοκίου με προσημείωση ακινήτου
Στην περίπτωση που τη οφειλή από καταναλωτικά δάνεια είναι άνω των 20.000 ευρώ, οι τράπεζες ζητούν εγγραφή προσημείωσης σε κάποιο ακίνητο, η αξία του οποίου μπορεί να καλύψει το δάνειο.Αν ο δανειολήπτης μπορεί να προσφέρει αυτήν την εγγύηση στην τράπεζα τότε το επιτόκιο μειώνεται ακόμα περισσότερο και δεν ξεπερνά το 5%. ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα ζητήσετε αναλυτικές πληροφορίες για το πόσο θα σας κοστίσει η εγγραφή της προσημείωσης. Το κόστος, μπορεί να είναι τετραψήφιο (άνω των 1000 ευρώ) καθώς απαιτείται έλεγχος μηχανικού, έλεγχος τίτλων κλπ
Αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής
Το μειωμένο επιτόκιο σε συνδυασμό με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής, χαμηλώνει ακόμα περισσότερο τη μηνιαία δόση του καταναλωτικού δανείου. Στην περίπτωση αυτή οι δανειολήπτες που θα κάνουν συνδυασμό των δύο (μείωση επιτοκίου και αύξηση διάρκειας) μπορούν να περιορίσουν τη δόση τους ακόμα και στο μισό.
Στα καταναλωτικά δάνεια η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής φτάνει σήμερα τα 30. Για παράδειγμα ένα καταναλωτικό δάνειο ύψους 20.000 ευρώ με αποπληρωμή στα 5 χρόνια και επιτόκιο 14% έχει τώρα δόση 465 ευρώ το μήνα. Αν το επιτόκιο του μειωθεί στο 5% και η διάρκεια του αυξηθεί στα 15 χρόνια τότε η μηνιαία δόση θα μειωθεί στα 158 ευρώ το μήνα.
Περίοδος χάριτος
«Ανάσα» σε χιλιάδες δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν τη δόση τους είναι η περίοδος χάριτος, η οποία μπορεί να φτάσει και τα 3 χρόνια. Όμως ο δανειολήπτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι η περίοδος χάριτος δεν είναι πάντα άτοκη, δηλαδή στη λήξη της το ποσό οφειλής του θα έχει αυξηθεί. Και ότι οι δόσεις του, μετά την περίοδο χάριτος θα πρέπει να καταβάλλονται κανονικά.
Δάνεια με λιγότερες δόσεις
Πρόκειται για μία λύση- σωσίβιο για υπερχρεωμένους, καθώς οι τράπεζες, έχουν σε ισχύ προγράμματα που προβλέπουν την παράλειψη έως και δύο δόσεων κάθε χρόνο, τη δυνατότητα μετάθεσης εξόφλησης του χρέους στο τέλος του δανείου, ενώ προβλέπουν και πληρωμές ανά τρίμηνο αντί για κάθε μήνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ευκολίες αυτές παρέχονται χωρίς κόστος, αρκεί ο πελάτης να είναι συνεπής και το μόνο που πρέπει να κάνει ο δανειολήπτης είναι να ενημερώσει την τράπεζα ότι προτίθεται να τις θέσει σε εφαρμογή.
http://www.fpress.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου