Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

 

Εκπαιδευμένα δελφίνια έχει αναπτύξει η Ρωσία στον ναύσταθμο της Σεβαστούπολης, σε μια προσπάθεια να προστατέψει τις εγκαταστάσεις από υποθαλάσσια επίθεση δολιοφθορέων.

Το US Naval Institute ανέλυσε δορυφορικές φωτογραφίες από τη ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη και κατέληξε ότι δύο περιφράξεις για δελφίνια μεταφέρθηκαν εκεί τον Φεβρουάριο, περίπου όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι περιφράξεις τοποθετήθηκαν στην είσοδο του λιμανιού.

Η Ρωσία έχει ιστορικό εκπαίδευσης δελφινιών για στρατιωτικούς σκοπούς, χρησιμοποιώντας τα για να ανακτήσει αντικείμενα ή για να αποτρέψει εχθρικούς δύτες.

Ο ναύσταθμος της Σεβαστούπολης στην προσαρτηθείσα από τη Ρωσία Κριμαία έχει μεγάλη σημασία για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς φιλοξενεί το σύνολο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ναυαρχίδα του οποίου ήταν το βυθισμένο πλέον καταδρομικό «Μασκβά».

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ΗΠΑ και Ρωσία υιοθέτησαν τέτοια προγράμματα εκπαίδευσης δελφινιών, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευθούν τις μοναδικές ικανότητες ηχοεντοπισμού των θηλαστικών αυτών, που είναι ικανά να εντοπίζουν και να αποφεύγουν υποθαλάσσια εμπόδια, όπως νάρκες. Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει περισσότερα από 28 εκατ. δολάρια συντηρώντας κοπάδια εκπαιδευμένων δελφινιών και θαλάσσιων ελεφάντων για τέτοιες επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!