Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021





Η αδυναμία των Δήμων να εισπράξουν ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημοτών τους, είναι δεδομένη, όπως επίσης δεδομένο είναι ότι όσο μικρότερος είναι ο Δήμος, τόσο μεγαλύτερη γίνεται αυτή η αδυναμία. Λύση σε αυτό φαίνεται να προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών, με την συμμετοχή της ΑΑΔΕ, που ρίχνει τις Εφορίες στο κυνήγι της είσπραξης των βεβαιωμένων προστίμων και χρεών προς τους Δήμους.

Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου, αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ανέφερε ότι «πρέπει να βοηθήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να εισπράττει τα έσοδά της και εκεί ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε πώς θα χρησιμοποιήσουμε την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για κάποια έσοδα που είναι δύσκολο στους δήμους να τα εισπράττουν με αποτελεσματικότητα».

Τόνισε χαρακτηριστικά μάλιστα ότι ο ρόλος της ΑΑΔΕ θα είναι καθαρά εισπρακτικός για να προσθέσει ότι «όσο πιο αδύναμος είναι ο δήμος και πιο μεγάλη η αδυναμία του να εισπράττει έσοδα, αυτό στην πραγματικότητα βλάπτει και αδικεί τους δημότες».

Να σημειωθεί ότι το μοντέλο αυτό έχει εφαρμοστεί και μάλιστα με επιτυχία στις απλήρωτες κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας.




Εφόσον το σχέδιο αυτό υλοποιηθεί, θα συνδυάσει το τερπνόν μετά του ωφελίμου, αφού το κράτος θα μειώσει την δαπάνη για τους ΟΤΑ, ενώ οι Δήμοι θα έχουν περισσότερα έσοδα και θα μπορούν να κινηθούν με μεγαλύτερη ευκολία προς όφελος των δημοτών τους.

Το συνολικό ποσό που οφείλεται σήμερα στους Δήμους εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ και συνιστά μια μεγάλη οικονομική πληγή καθώς τους στερεί πολύτιμους πόρους για τη χρηματοδότηση δράσεων, έργων και κοινωνικών υπηρεσιών. Πέραν αυτού η οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης που αποτελεί κριτήριο για τη δημοσιονομική πρόοδο στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Από τις αναφορές του Θεόδωρου Σκυλακάκη προκύπτει ότι μεταξύ των λύσεων που προκρίνονται είναι η μεταφορά στην ΑΑΔΕ των διαδικασιών είσπραξης ορισμένων οφειλών που βεβαιώνονται αλλά «μένουν στα χαρτιά» λόγω έλλειψης του κατάλληλου μηχανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ισχύον νομοθετικό καθεστώς δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία οφειλετών τους. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις οι απλήρωτες κλήσεις που είχε επιβάλει η δημοτική αστυνομία «μπλόκαραν» τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας.

Αν τελικά το σχέδιο υλοποιηθεί και δεν μείνει στα χαρτιά, τότε όσοι καθυστερούν να εξοφλήσουν δημοτικά χρέη θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών καταθέσεων.
Σημαντικές ευκολίες από τους Δήμους

Να σημειωθεί πάντως, ότι οι δήμοι έχουν ενεργοποιήσει γενναίες ρυθμίσεις για την διευκόλυνση των οφειλετών. Ήδη τρέχουν δύο προγράμματα των 100 δόσεων. Το ένα αφορά παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές και το άλλο αφορά χρέη πληττόμενων από την πανδημία οφειλετών τα οποία βεβαιώθηκαν από τις 28 Φεβρουαρίου έως 30 Ιουνίου του 2021 ή είχαν ενταχθεί σε ρυθμίσεις που χάθηκαν από 15 Φεβρουαρίου 2020 έως τη 23η Δεκεμβρίου 2020 με την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων να λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2021.

Ανάλογα με τη διάρκεια αποπληρωμής των οφειλών παρέχεται απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και πρόστιμα που ξεκινούν από 50% για εξόφληση σε 73 έως 100 δόσεις και φθάνουν το 100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!