Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

 

Σε περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια ανέρχονται τα ετήσια εισοδήματα των Ταλιμπάν από το 2011 και μετά σύμφωνα με το Ηνωμένα Έθνη. Η οργάνωση που ανέλαβε πρόσφατα τα ηνία του Αφγανιστάν έχει διάφορες πηγές εισοδήματος.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του BBC, οι κυριότερες από αυτές είναι μεταξύ άλλων οι ξένες δωρεές από χώρες όπως το Πακιστάν και πολλές χώρες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ. Μάλιστα ειδικοί αναφέρουν ότι η οικονομική βοήθεια που παρέχουν αυτές οι χώρες στους Ταλιμπάν, μπορεί να ανέρχεται στα 500 εκατ. δολάρια ετησίως.

Μια ακόμα σημαντική πηγή εσόδων είναι το εμπόριο ναρκωτικών, καθώς το Αφγανιστάν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου στον κόσμο. Σύμφωνα με αξιωματούχους της αφγανικής κυβέρνησης, οι εξτρεμιστές εισπράττουν φόρο 10% από τους καλλιεργητές οπίου. Παράλληλα, φέρεται να εισπράττουν φόρους από τα εργαστήρια μετατροπής του οπίου σε ηρωίνη, καθώς και από τους εμπόρους που διακινούν παράνομα ναρκωτικά. Εκτιμάται ότι τα κέρδη των Ταλιμπάν από την παράνομη βιομηχανία των ναρκωτικών κυμαίνονται από 100 έως 400 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση. Σε έκθεση του 2018 ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Νίκολσον ανέφερε πως το εμπόριο ναρκωτικών αντιστοιχεί έως και στο 60% των ετήσιων εσόδων των Ταλιμπάν. Ωστόσο άλλοι ειδικοί θεωρούν το ποσοστό αυτό υπερεκτιμημένο.

Μετά την πτώση της αφγανικής κυβέρνησης, οι Ταλιμπάν ελέγχουν πλέον όλους τους κύριους εμπορικούς δρόμους της χώρας, καθώς και τα σύνορα – διευρύνοντας έτσι τις πιθανές πηγές εσόδων από τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, απαιτώντας από Αφγανούς εμπόρους να πληρώσουν φόρους σε διάφορα αγαθά.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ένα σημαντικό μέρος δυτικών χρημάτων κατέληξε επίσης ακούσια στις τσέπες των Ταλιμπάν. Κι αυτό γιατί αφενός, οι εξτρεμιστές φορολόγησαν έργα ανάπτυξης και υποδομής – συμπεριλαμβανομένων δρόμων, σχολείων και κλινικών – που χρηματοδοτούνταν κυρίως από τη Δύση. Αφετέρου, πιστεύεται ότι οι Ταλιμπάν αποκόμιζαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως από τη φορολόγηση φορτηγών που προμήθευαν διεθνείς δυνάμεις που βρίσκονται σε διάφορα μέρη της χώρας.

Σε δηλώσεις του στο BBC το 2018 ο επικεφαλής της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας του Αφγανιστάν ανέφερε ότι οι Ταλιμπάν έβγαζαν περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια ετησίως χρεώνοντας τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορα μέρη της χώρας.

Επιπλέον κάθε φορά που οι Ταλιμπάν καταλάμβαναν μια στρατιωτική θέση ή ένα αστικό κέντρο, άδειαζαν τα ταμεία, κατάσχοντας όπλα, αυτοκίνητα και θωρακισμένα οχήματα.

Το Αφγανιστάν είναι πλούσιο σε ορυκτά και πολύτιμους λίθους, μεγάλο μέρος των οποίων παρέμειναν ανεκμετάλλευτα λόγω των πολυετών συγκρούσεων. Το μεγαλύτερο μέρος των εξορύξεων είναι μικρής κλίμακας και μεγάλο μέρος τους διεξάγεται παράνομα.

Οι Ταλιμπάν έχουν θέσει υπό τον έλεγχο τους περιοχές εξόρυξης και αποσπούν χρήματα από τις νόμιμες και παράνομες δραστηριότητες εξόρυξης. Σε έκθεσή της για το 2014, ομάδα του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι Ταλιμπάν είχαν αποκομίσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από 25 έως 30 παράνομες επιχειρήσεις εξόρυξης στη νότια επαρχία Χελμάντ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!