Είναι γεγονός πως το να φάμε ή να πιούμε λίγο πριν πέσουμε για ύπνο δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε στον οργανισμό μας… Εκτός από το ότι είναι η “καλύτερη” συνταγή για να πάρουμε βάρος, κάνει εξίσου κακό στην υγεία μας, καθώς μπορεί να βλάψει τον οισογάφο και το πεπτικό μας σύστημα, αλλά και στον ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία εμφανίζεται όταν τα πεπτικά υγρά ανεβαίνουν στο στήθος ή και στο λαιμ,ό προκαλεί μια αίσθηση καψίματος.
Αλλά υπάρχει και κάτι που ονομάζεται «σιωπηλή παλινδρόμηση,” η οποία είναι διαφορετική από την κοινή καούρα. Έχει τις ίδιες αιτίες, αλλά χωρίς τα συνήθη συμπτώματα. Αντί της δυσπεψίας, οι πάσχοντες έχουν πονόλαιμο, χρόνιο βήχα και δυσκολία στην κατάποση.
Τι δείχνουν οι έρευνες
Σύμφωνα με σχετικές ιατρικές έρευνες στη Νέα Υόρκη, ειδικοί υποστηρίζουν ότι, σχεδόν το 50% των Αμερικανών έχουν αθόρυβη παλινδρόμηση και δεν το γνωρίζουν!
Οι Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου είναι, μακράν, ο χρόνος που οι άνθρωποι τρώνε το γεύμα τους, καθώς το σωστό είναι αυτό να καταναλώνεται τουλάχιστον 3 ώρες πριν πέσουμε στο κρεβάτι.
Αλλά ακόμα και αν καταφέρουμε να το κάνουμε αυτό, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αργά τη νύχτα τα σνακ μπορούν να έχουν το ίδιο καταστροφικό αποτέλεσμα!
Τα 8 τρόφιμα
Ωστόσο, υπάρχουν 8 τροφές που είναι ακόμα χειρότερο να καταναλωθούν το βράδυ. Αν λοιπόν, τη νύχτα ανοίξετε το ψυγείο ή τα ντουλάπια της κουζίνας φροντίστε τουλάχιστον να μην αγγίξετε τα εξής:
Αλκοόλ: Χαλαρώνει τις “βαλβίδες” που συνδέουν το στομάχι με τον οισοφάγο. Όταν συμβαίνει αυτό, το σώμα σας δεν είναι σε θέση να κρατήσει τα τρόφιμα εκεί όπου πρέπει. Αν πιείτε αλκοόλ πριν τον ύπνο, είναι πιθανό να αισθανθείτε παλινδρόμηση.
Σόδα: Από τα πιο όξινα ροφήματα που μπορεί να καταναλώσει κάποιος. Στην πραγματικότητα, μάλλον η σόδα είναι ό,τι πιο όξινο και μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην γαστροοισοφαγική βαλβίδα. Επίσης, το ανθρακικό που περιέχει αυξάνει την πίεση στο στομάχι.
Τα λιπαρά τρόφιμα: Όπως τα burgers, τα παγωτά, τα μπισκότα, που επίσης χαλαρώνουν την γαστροισοφαγική βαλβίδα.
Σοκολάτα: Είναι πλούσια σε λίπος, επίσης περιέχει καφεΐνη και ένα λιγότερο γνωστό διεγερτικό που ονομάζεται θεοβρωμίνη, κατ’ ουσίαν, κάνει τριπλή ζημιά στον οργανισμό!
Τυρί: Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, αλλά τα σκληρά τυριά -όπως η παρμεζάνα- έχουν λιγότερο κίνδυνο να προκαλέσουν το φαινόμενο της παλινδρόμησης από τα μαλακότερα τυριά, όπως η φέτα και μοτσαρέλα.
Ξηροί καρποί: Το λίπος είναι λίπος, είτε πρόκειται για κορεσμένο ή ακόρεστο. Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι ξηροί καρποί περιέχουν γενικά μια υγιή δόση ακόρεστων λιπαρών, θα πρέπει να αποφεύγονται πριν πέσουμε στο κρεβάτι. Κάσιους, καρύδια και φυστίκια είναι τα χειρότερα, ενώ τελευταία λίστα έρχονται τα αμύγδαλα.
Εσπεριδοειδή: Είναι επίσης πολύ όξινα. Ένα ποτήρι χυμός πορτοκάλι ή ένα πράσινο μήλο είναι οι χειρότερες επιλογές για το βράδυ, σε αντίθεση με τα κόκκινα μήλα, που μπορείτε να τα φάτε άφοβα.
Καφές: Όχι μόνο είναι εγγενώς όξινος, αλλά η καφεΐνη που περιέχει, δημιουργεί επιπλέον οξέα στο στομάχι. Εάν πρέπει να πιείτε, πιείτε ντεκαφεϊνέ που έχει γενικά χαμηλότερα επίπεδα οξέων από το κανονικό.
Αν λοιπόν νιώσετε μέσα στη νύχτα ότι πρέπει να φάτε κάτι, δοκιμάστε τρόφιμα που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε οξύ, όπως οι μπανάνες, ένα μπολ με δημητριακά χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, γάλα χαμηλών λιπαρών ή χαμομήλι που είναι καταπραϋντικό και κάνει και καλό στο στομάχι.
Πηγή: healthstories.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου