Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

 

Σε μας εδώ μπορεί να μοιάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά στην Ταϊλάνδη συμβαίνει κάθε βράδυ. Οι πόροι μειώνονται για τους ελέφαντες και σε αυτό έχει βάλει το χέρι του ο άνθρωπος.
Μπορείτε να κάνετε εικόνα, να ξυπνάτε τις πρώτες πρωινές ώρες από θόρυβο στην κουζίνα σας και εκεί να βλέπετε από μια τρύπα στον τοίχο… έναν ελέφαντα να τρώει; Εντάξει υπερβολικό, για μας εδώ, μέσα στη πόλη και γενικότερα στην Ελλάδα, αλλά σκεφτείτε πως για κάποιες χώρες μπορεί να αποτελεί και… καθημερινότητα. Όπως στην Ταϊλάνδη!
Ο αρσενικός ελέφαντας, που τον ονόμασαν Boonchuay, έψαχνε φαγητό, ανακάτεψε τα ράφια, έριξε κάτω τα μαγειρικά σκεύη, εν τέλει κάτι είχε βρει γιατί μασουλούσε και η έκπληκτη, οικοδέσποινα – τι να κάνει; – πήρε το κινητό της και αποθανάτισε αυτή την απίστευτη στιγμή.

1

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Boonchuay, που ζει στο εθνικό πάρκο Kaeng Krachan της Ταϊλάνδης, επισκέφθηκε το χωριό Chalermkiatpattana: «Έρχονται για επίσκεψη αρκετά συχνά. Έρχονται πάντα όταν υπάρχει η τοπική αγορά γιατί μπορούν να μυρίσουν το φαγητό», δήλωσε ο Itthipon Thaimonkol, επιθεωρητής του πάρκου.

Ο Δρ Joshua Plotnik από την άλλη, ο οποίος μελετά τον πληθυσμό των ελεφάντων στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Salakpra στο Kanchanaburi της Δυτικής Ταϊλάνδης, δήλωσε ότι είναι πολύ συνηθισμένο οι ελέφαντες να κάνουν επιδρομές σε κοντινά χωράφια για να φάνε ζαχαροκάλαμο ή καλαμπόκι.

«Στα χωριά οι ελέφαντες μπαίνουν στα χωράφια των αγροτών σχεδόν κάθε βράδυ. Αυτό είναι ένα πραγματικά δύσκολο θέμα τόσο για τους αγρότες όσο και για τους ελέφαντες» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Είναι απογοητευμένοι (οι αγρότες) που συμβαίνει αυτό και θέλουν πραγματικά να βρουν λύσεις για να το σταματήσουν, ωστόσο δεν κατηγορούν τους ελέφαντες, ίσα-ίσα είναι πολύ καλοί μαζί τους».

2

Αυτό που κάνουν σε πρώτη φάση, σε συνεργασία με το Εθνικό Πάρκο, είναι να παρακολουθούν τους ελέφαντες και να κάνουν δυνατό θόρυβο για να τους ωθούν και πάλι πίσω στο δάσος.

«Αυτά τα περιστατικά αυξάνονται στην Ασία και πιθανότατα οφείλεται στη μείωση των διαθέσιμων πόρων για τους ελέφαντες αλλά και στην αύξηση των ανθρώπινων παρεμβάσεων στον βιότοπο των ελεφάντων», δήλωσε ο Plotnik!

Πηγή: gazzetta.gr

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!