Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019


Καταπέλτης για το Facebook και τον ιδρυτή του, Μαρκ Ζούκερμπεργκ η αναφορά Βρετανών βουλευτών, στην οποία το κατηγορούν για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και ανταγωνισμού.
Η αναφορά κατατέθηκε στην Επιτροπή Ψηφιακής Οικονομίας, Πολιτισμού και Μέσων της Βουλής και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Στην επίμαχη αναφορά αναφέρεται ότι το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης προέβη στις εν λόγω παραβάσεις «εν γνώσει του και σκοπίμως», ενώ ο ιδρυτής του, Μαρκ Ζάκερμπεργκ περιφρόνησε τους βουλευτές με την απόφασή του να μην εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής της Βουλής.
Από την πλευρά της, η εφημερίδα Guardian, σχολιάζοντας το συμπέρασμα της βρετανικής έρευνας, κάνει λόγο για έναν «ψηφιακό γκάνγκστερ, που καταστρέφει την Δημοκρατία» και στον οποίο έχουν πρόσβαση περίπου 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά τον πλανήτη (το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού).
Τα έγγραφα, που εξέτασε η Επιτροπή, προέκυψαν από αγωγή, που κατατέθηκε κατά του Facebook στην Καλιφόρνια από την εταιρεία εφαρμογών «Six4Three». Σύμφωνα με τους Βρετανούς βουλευτές, τα έγγραφα αποκαλύπτουν πως ο αμερικανικός διαδικτυακός κολοσσός ήταν «πρόθυμος να παρακάμψει τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας των χρηστών του, προκειμένου να μεταφέρει δεδομένα σε εταιρείες ανάπτυξης εφαρμογών». Παράλληλα υποστηρίζουν ότι το Facebook είχε επίσης τη δυνατότητα να στερήσει πλήρως από ορισμένες εταιρείες εφαρμογών τα δεδομένα οδηγώντας τις έτσι στην κατάρρευση.
Από την πλευρά του, το Facebook, σε ανακοίνωσή του αρνείται και τις δύο κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι στηρίζει τόσο τη νομοθεσία για αποτελεσματική προστασία της ιδιωτικότητας όσο και το ουσιαστικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τον ανταγωνισμό.
Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Δεκέμβριο, το Facebook είχε υποστηρίξει τι τα έγγραφα από την αγωγή της «Six4Three» είχαν διαρρεύσει «επιλεκτικά», ώστε να δοθεί μόνο η μία πλευρά της ιστορίας.
Το Facebook έχει επίσης κατηγορηθεί και για άβολα εκλογικά αποτελέσματα, όπως το Brexit ή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.
Το βρετανικό περιοδικό «Economist» θέτει το ερώτημα εάν θα πρέπει τελικά να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας, η γερμανική Handelsblatt αναρωτιέται ποιο θα είναι το μέλλον του ενώ τα αμερικανικά ΜΜΕ εξετάζουν εάν πρέπει και μπορεί να τεθεί υπό αυστηρότερο έλεγχο.
Ο διαδικτυακός κολοσσός, που στα 15 χρόνια του, έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας, μήπως τελικά συνιστά απειλή; Πρόσφατη έρευνα των πανεπιστημίων Στάνφορντ και Νέας Υόρκης έδειξε ότι η απενεργοποίηση των λογαριασμών του Facebook μας κάνει λιγότερο ενημερωμένους, αλλά πολύ πιο χαρούμενους και ήρεμους.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!