Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018


Στη φυλακή για προσβολή του εθνικού ύμνου κατέληξε μια νεαρή σελέμπριτι του live-streaming στην Κίνα.
Η Yang Kaili με τους 44 εκατομμύρια ακολούθους στην πλατφόρμα Huya εμφανίστηκε στις 7 Οκτωβρίου στην κάμερα να τραγουδά γελώντας και κουνώντας τα χέρια της τον εθνικό ύμνο της Κίνας. Η πλατφόρμα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα, κατέβασε το βίντεο και διέκοψε τη λειτουργία του καναλιού της. Η 20χρονη που είναι ευρύτερα γνωστή ως Li Ge έσπευσε να ζητήσει δημοσίως συγνώμη, αλλά αυτό όπως φαίνεται δεν ήταν αρκετό για να γλιτώσει την τιμωρία.
«Θέλω ειλικρινά να ζητήσω συγνώμη για τι γεγονός ότι δεν τραγούδησα με σοβαρότητα τον εθνικό ύμνο. Ο ύμνος είναι ιερός και η συμπεριφορά μου πλήγωσε τα αισθήματα του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά μέσω του Weibo, προσθέτοντας πως αισθάνεται «ντροπή» για το «ανόητο λάθος» που έκανε.
Η αστυνομία της Σανγκάης ανακοίνωσε το Σάββατο 13/10 πως η νεαρή παραβίασε τον νόμο περί εθνικού ύμνου. «Ο εθνικός ύμνος είναι ένα σύμβολο της χώρας, όλοι οι πολίτες πρέπει να τον σέβονται και να προστατεύουν την αξιοπρέπειά του. Οι πλατφόρμες live-streaming δεν εξαιρούνται από το νόμο. Ισχύουν και εκεί οι νόμοι και τα ηθικά πρότυπα», ανέφερε.
Βάσει του νέου νόμου σχετικά με τον εθνικό ύμνο που τέθηκε σε ισχύ το 2017, όσοι τραγουδούν τον ύμνο με «διαστρέβλωση ή με ασεβή τρόπο» αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο φυλάκισης έως 15 ημέρες.
«Η ενέργεια της Li Ge παραβιάζει το νόμο περί εθνικού ύμνου», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η πλατφόρμα Huya. «Αποφασίσαμε έτσι να κλείσουμε το κανάλι της. Είμαστε αποφασισμένοι να διαδώσουμε θετική ενέργεια και να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του εθνικού ύμνου», πρόσθεσε.
Η απόφαση να οδηγηθεί η 20χρονη στη φυλακή για πέντε ημέρες προκάλεσε ποικίλα σχόλια.

«Ο νόμος είναι νόμος, κάποια πράγματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό», σχολίασε κάποιος. «Είναι ντροπιαστικό. Προσβάλει τον ύμνο και παραβιάζει το νόμο», πρόσθεσε κάποιος άλλος.
Υπήρξαν ωστόσο και κάποιοι που την υπερασπίστηκαν. «Δεν νομίζω ότι προσπάθησε εσκεμμένα να προσβάλει τον ύμνο», ανέφερε κάποιος σε σχόλιό του, ενώ κάποιος άλλος είπε: «Είναι λάθος να της επιβάλλεται τόσο σκληρή τιμωρία».
Η αγορά του live-streaming στην Κίνα είναι τεράστια με χιλιάδες χρήστες να καταγράφουν τους εαυτούς τους να τρώνε, να τραγουδούν, να παρουσιάζουν προϊόντα ή απλά να κάθονται μπροστά στην οθόνη και να προσπαθούν να διασκεδάσουν τον κοινό με στόχο φυσικά να βγάλουν χρήματα.
Υπολογίζεται πως η αξία της αγοράς live-streaming στην Κίνα το 2016 ανήλθε σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!