Ολλανδοί ερευνητές αποκάλυψαν για πρώτη φορά ότι δύο σελίδες του ημερολογίου της Άννας Φρανκ, που καλύπτονταν επίτηδες με χαρτί, περιείχαν σκανδαλιστικά αστεία και σκέψεις για τη σεξουαλικότητα.
«Η Άννα Φρανκ γράφει για τη σεξουαλικότητα με αφοπλιστικό τρόπο. Όπως κάθε έφηβη διερωτάται για το θέμα αυτό», εξηγεί ο Ρόναλντ Λέοπολντ, διευθυντής του Σπιτιού της Άννας Φρανκ.
Η Φρανκ είχε χρησιμοποιήσει άλλο χαρτί για να καλύψει τις δύο σελίδες του ημερολογίου, αλλά η τεχνολογία επεξεργασίας της εικόνας επέτρεψε την αποκρυπτογράφηση του περιεχομένου τους.
«Θα χρησιμοποιήσω αυτή τη σελίδα για να γράψω σκανδαλιστικά αστεία», έγραψε στις 28 Σεπτεμβρίου 1942, όπως αναφέρει το Σπίτι της Άννας Φρανκ.
Η εβραία έφηβη, 13 χρονών τότε, έγραψε τέσσερα τολμηρά αστεία και πρόσθεσε ένα κείμενο 33 σειρών αναφερόμενη στη σεξουαλική εκπαίδευση και στις εκδιδόμενες γυναίκες.
Η ανακάλυψη αυτή μας «φέρνει ακόμη πιο κοντά στη μικρή Άννα, συντάκτρια του ημερολογίου», πρόσθεσε ο Λέοπολντ. Μερικούς μήνες αφότου κάλυψε την πρώτη σελίδα, η Άννα υπογράμμισε τη σημασία να υπάρχει πλήρης και ποιοτική σεξουαλική εκπαίδευση και ότι δεν καταλάβαινε γιατί οι ενήλικες ήταν τόσο διακριτικοί στο θέμα αυτό. Οι σελίδες αυτές δεν είναι στην πραγματικότητα σκανδαλώδεις ούτε προκαλούν έκπληξη, δεδομένου ότι η Άννα έγραφε συχνά πυκνά για το θέμα της σεξουαλικότητας στο ημερολόγιο της. Το μόνο στοιχείο που θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρον από πλευράς εξέλιξής της ως συγγραφέα και ως έφηβης είναι το γεγονός ότι αναπτύσσει κάτι σαν φαντασία».
Υποστηρίζοντας την απόφασή του να δημοσιοποιήσει αυτά τα νέα κείμενα, το ίδρυμα Φρανκ εξηγεί ότι «επί δεκαετίες η Άννα είναι παγκόσμιο σύμβολο του Ολοκαυτώματος, και το ‘’μικρό κορίτσι’’ Άννα είχε μπει σε δεύτερη μοίρα. Τα κείμενα αυτά επαναφέρουν σε πρώτο πλάνο την περίεργη, και από πολλές απόψεις, πρώιμα ανεπτυγμένη έφηβη».
Ακόμη δεν είναι γνωστό γιατί η έφηβη είχε καλύψει τις σελίδες κολλώντας πάνω τους άλλο χαρτί, αλλά επανειλημμένα στα κείμενά της εκφράζει τον φόβο μήπως άλλοι διαβάσουν αυτά που γράφει.
Στις 3 Οκτωβρίου 1942, γράφει: «Ο μπαμπάς μουρμουρίζει πάλι και απειλεί να μου πάρει το ημερολόγιό μου. Αυτό είναι το χειρότερο από όλα, από τώρα θα το κρύβω».
«Η Άννα Φρανκ είχε αποσπάσει πληροφορίες για το θέμα της σεξουαλικότητας από τους γονείς της, κυρίως από τον πατέρα της, από τη φίλη της Ζακλίν και, επίσης, από βιβλία», γράφει το ίδρυμα.
Η έφηβη και η οικογένειά της κρύβονταν στο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1942, η οικογένεια Φρανκ είχε βρει καταφύγιο σε έναν μυστικό χώρο ενός κτηρίου που ανήκε σε εταιρεία για να διαφύγει από τους ναζί. Η Άννα έγραφε το ημερολόγιό της έως τη σύλληψη και τον εκτοπισμό της οικογένειας τον Αύγουστο του 1944.
Η Άννα Φρανκ πέθανε το 1945 σε ηλικία 15 ετών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν-Μπέλσεν. Δύο χρόνια αργότερα, ο πατέρας της, Ότο Φρανκ, εξέδωσε το ημερολόγιο που μεταφράστηκε σε 60 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου