Δευτέρα 16 Απριλίου 2018


Νέες αποκαλύψεις στη Γαλλία ρίχνουν φως στην υπόθεση εξαφάνισης 258 πινάκων του Πάμπλο Πικάσο και το ρόλο του εμπόρου Yves Bouvier ο οποίος έχει κατηγορηθεί από τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ιδιοκτήτη του Σκορπιού, για απάτη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, που αφορά έργα τέχνης αρκετά, εκ των οποίων, και του Πάμπλο Πικάσο.
Σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό Le Point, η θετή κόρη του Πάμπλο Πικάσο, Catherine Hutin-Blay, μετά το θάνατο της μητέρας της και δεύτερης συζύγου του Πικάσο Jacqueline Roque διαχειρίζεται μία από τις πιο εντυπωσιακές, ιδιωτικές συλλογές έργων τέχνης στον κόσμο, που συμπεριλαμβάνει εκατοντάδες αριστουργήματα του Πικάσο.
Ο Πάμπλο Πικάσο με την θετή του κόρη
Το 2011, η Hutin-Blay συνεργάστηκε με εταιρεία φύλαξης έργων τέχνης, για να μεταφέρει και να αρχειοθετήσει μερικά από αυτά τα έργα. Λίγο καιρό αργότερα, άρχισε να συνειδητοποιεί ότι κάποια από τα έργα είχαν εξαφανιστεί. Υπέβαλε καταγγελία στις γαλλικές Αρχές με αποτέλεσμα τη σύλληψη αρκετών υπόπτων, συμπεριλαμβανομένου και του Ελβετού εμπόρου τέχνης Yves Bouvier, κατά του οποίου στράφηκε ο εισαγγελέας του Παρισιού για αποδοχή κλεμμένων έργων. Επίσης, δύο από τα έργα τα οποία η Hutin-Blay ισχυρίστηκε ότι είχαν κλαπεί από αυτήν, ανακαλύφθηκαν αργότερα στη συλλογή του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ ο οποίος τα είχε αγοράσει μετά από παρότρυνση του Bouvier.
Τα συγκεκριμένα έργα επιστράφηκαν στη θετή κόρη του Πικάσο το 2015, αλλά το μυστήριο δεν είχε τελειώσει. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι τα κλοπιμαία δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά τα δύο αλλά μπορεί και να απαριθμούν 258 έργα του φημισμένου ζωγράφου.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα έργα κλάπηκαν από μία αποθήκη που ενοικίαζε η Hutin-Blay μέσω της εταιρείας μεταφορών με την οποία συνεργαζόταν. Η διαδικασία καταγραφής των υπόλοιπων έργων αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα συνολικά 258 έργα έκαναν φτερά.
Η θετή κόρη του Πάμπλο Πικάσο Catherine Hutin-Blay
Το δημοσίευμα του Le Point περιγράφει ένα πολύχρωμο cast χαρακτήρων που ενδεχομένως να εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο του Bouvier, αλλά και άλλων διακεκριμένων προσωπικοτήτων.
Φυσικά, η υπόθεση της θετής κόρης του Πικάσο είναι μόνο ένα από τα πολλά σκάνδαλα στην αγορά τέχνης, αν και αποτελεί σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα. Ο μεγάλος αριθμός σκανδάλων που αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια έχει πλήξει την αγορά τέχνης και έχει δημιουργήσει κλίμα καχυποψίας μεταξύ εμπόρων, μεσαζόντων και αγοραστών. Η γνωστή «Υπόθεση Βouvier» που διαδραματίζεται στις δικαστικές αίθουσες του Μονακό και της Γαλλίας από το 2015, έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον, με τον Ελβετό έμπορο να εμπλέκεται στα τρία από τα δέκα μεγαλύτερα σκάνδαλα, εκμεταλλευόμενος τη λατρεία που είχαν οι πελάτες του για απόκτηση έργων τέχνης, πουλώντας τους έργα διάσημων καλλιτεχνών στη διπλάσια τιμή από την πραγματική τους αξία.
Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ
Στην πρώτη υπόθεση κατηγορείται για εξαπάτηση της οικογένειας Rybolovlev σχετικά με την πώληση πινάκων των Μοντιλιάνι, Πικάσο και Ντα Βίντσι καθώς και έργα άλλων καλλιτεχνών. Οι εκπρόσωποι του Rybolovlev εκτιμούν οτι το ύψος των ζημιών φτάνει τα 1,049,465,009 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια. Η δεύτερη υπόθεση φορά τον πίνακα «Σωτήρας ου κόσμου (Salvator Mundi)» από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. To 2013, αυτό το αριστούργημα πωλήθηκε στον Yves Bouvier μέσω του οίκου Sotheby’s έναντι 80 εκ. δολαρίων.
Ο Bouvier πώλησε τον πίνακα αμέσως μετά στον Rybolovlev για το ποσό των 127.5 εκ. δολαρίων. Το έργο τέχνης αγοράστηκε αρχικά από τον Alexander Perish τo 2005 στην τιμή των 10 εκατομμυρίων δολαρίων ως προϊόν εργασίας ενός από τους μαθητές του Ντα Βίντσι. Οι ειδικοί του οίκου Sotheby’s κατέληξαν στη συνέχεια στο συμπέρασμα ότι ο πίνακας δεν άνηκε σε κάποιον από τους μαθητές αλλά στον ίδιο τον Ντα Βίντσι. Η υπόθεση έχει πάρει τη δικαστική οδό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!