Παρά το γεγονός ότι περνάμε όλη μας τη ζωή στο σώμα μας, ξέρουμε πολύ λίγα πράγματα για αυτό. Σύμφωνα με το Reader's Digest, μάλιστα, κάποια πράγματα πάνω σε αυτό παραμένουν τόσο μυστήρια που ακόμα και η επιστήμη «σηκώνει τα χέρια ψηλά».
1. Γιατί έχουμε δακτυλικά αποτυπώματα;
Όλοι ξέρουμε ότι τα δακτυλικά μας αποτυπώματα είναι μοναδικά. Κανείς δεν έχει τα ίδια, ούτε καν οι δίδυμοι. Αλλά γιατί υπάρχουν; Η επικρατέστερη θεωρία μέχρι στιγμής ήταν ότι μας βοηθούν να κρατάμε καλύτερα τα αντικείμενα ωστόσο αυτή τώρα φαίνεται να καταρρίπτεται...
2. Τι ρόλο παίζει η σκωληκοειδής απόφυση;
Πρόκειται για ένα όργανο που ακόμα κι αν απομακρυνθεί δεν προκαλεί προβλήματα στον οργανισμό. Εδώ και αιώνες οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι πρόκειται απλά για ένα όργανο που χρησίμευε στη χώνευση αλλά πλέον έχει «ξεμείνει» στον οργανισμό μας. Ωστόσο μια θεωρία που έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος τελευταία υποστηρίζει πως το όργανο φιλοξενεί τα «καλά βακτήρια» του ανθρώπινου οργανισμού.
3. Γιατί κυριαρχεί το ένα χέρι περισσότερο από το άλλο;
Δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας; Γιατί πρέπει να υπάρχει αυτή η διάκριση; Μπορεί να το θεωρούμε δεδομένο ότι ένα είναι το «καλό μας χέρι» ωστόσο δεδομένων όλων όσων γνωρίζουμε για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, το λογικό θα ήταν να έχουμε δύο «καλά χέρια».
4. Γιατί χασμουριόμαστε;
Το χασμουρητό είναι ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό που υπάρχει ακόμα κι από τη μήτρα αλλά οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν βρει γιατί συμβαίνει. Μια από τις πολλές θεωρίες υποστηρίζει ότι χρησιμοποιείται για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του εγκεφάλου ενώ μια άλλη υποστηρίζει ότι χρησιμοποιείται για να μας «ξυπνήσει».
5. Γιατί έχουμε διαφορετικούς τύπους αίματος;
Η επικρατέστερη θεωρία υποστηρίζει ότι οι διαφορετικές ομάδες αίματος σηματοδοτούν διαφορετικές «ικανότητες» αντιμετώπισης ασθενειών, ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταλάβει πώς δημιουργήθηκαν τόσες διαφορετικές ομάδες.
6. Γιατί ονειρευόμαστε;
Δεδομένου ότι οι άνθρωποι περνούν το 1/3 της ζωής τους στον ύπνο, γνωρίζουμε πολύ λίγα για τη σημασία των ονείρων. Μια θεωρία αναφέρει ότι είναι ο μηχανισμός του εγκεφάλου για να ξεχωρίσει τις αναμνήσεις-πληροφορίες της ημέρας, κρατώντας τις σημαντικές και «πετώντας» τις άχρηστες.
7. Γιατί έχουμε πάνω (και μέσα) μας ιούς και βακτήρια;
Τα βακτήρια και οι ιοί που κατοικούν στο σώμα μας είναι τόσα πολλά που αναλογούν σε μερικά γραμμάρια όταν ανεβαίνουμε στη ζυγαριά... Πολλά από τα βακτήρια χρησιμεύουν στη χώνευση, την επούλωση πληγών κ.α. ωστόσο δεν ξέρουμε τίποτα για τη χρησιμότητα των ιών.
8. Γιατί είναι μεταδοτικό το γέλιο;
Το γέλιο είναι μεταδοτικό. Κυριολεκτικά! Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά συναισθήματα που μάλιστα συντονίζει τους εγκεφάλους των ανθρώπων, προκαλώντας την παραγωγή ενδορφινών και κατά συνέπεια το συναίσθημα της χαράς. Αλλά, οι επιστήμονες δεν έχουν ιδέα γιατί συμβαίνει αυτό!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου