Σάββατο 8 Απριλίου 2017


Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή προστίμων έως 50 εκατομμύρια ευρώ στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες θα αποτυγχάνουν να διαγράφουν από τις πλατφόρμες τους αναρτήσεις που περιέχουν ρητορική μίσους ή ψευδείς ειδήσεις.

Ο προτεινόμενος νόμος θα δίνει στις εταιρείες χρονικό όριο 24 ωρών για να εξετάζουν τις καταγγελίες, ενώ παράλληλα θα υποχρεούνται να διαγράφουν ή να αποκλείουν εντός διαστήματος 7 ημερών περιεχόμενο που θεωρείται προσβλητικό.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, το Facebook έχει εκφράσει δημόσια τις ανησυχίες του σχετικά με την εν λόγω νομοθεσία.

«Δουλεύουμε πολύ σκληρά για την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου από την πλατφόρμα μας και είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε και με άλλες εταιρείες για την επίλυση αυτού του προβλήματος», δήλωσε στο BBC εκπρόσωπος του Facebook. «Όπως έχουν επισημάνει οι ειδικοί, αυτή η νομοθεσία θα μπορούσε να αναγκάσει ιδιωτικές εταιρείες, αντί των δικαστηρίων, να γίνουν δικαστές για το τι θεωρείται παράνομο στη Γερμανία».

Το Twitter, το Snapchat και η Google δεν έχουν προβεί μέχρι στιγμής σε οποιοδήποτε σχόλιο επί του θέματος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Χάικο Μαας δήλωσε ότι η ρητορική μίσους αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την αρμονική διαβίωση σε μια ελεύθερη, ανοικτή και δημοκρατική κοινωνία.

«Το Twitter αφαιρεί μόλις το 1% των αναρτήσεων που εμπεριέχουν ρητορική μίσους, ενώ το Facebook λιγότερο από το 50%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαας. «Γνωρίζουμε όμως ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό είναι εφικτό, αφού το YouTube καταφέρνει να αφαιρέσει το 99% αυτών. Η ελευθερία του λόγου περιορίζεται μόνο από τον νόμο».

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, η ρητορική μίσους στη Γερμανία βρίσκεται σε έξαρση κυρίως από το καλοκαίρι του 2015 οπότε και άνοιξαν τα σύνορα της χώρα για την είσοδο εκατοντάδων προσφύγων, οι οποίοι προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την οικονομική εξαθλίωση που επικρατούσε σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Το σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα και έκτοτε έχουν γίνει τροποποιήσεις ώστε να περιλαμβάνει και περιεχόμενο παιδικής κακοποίησης, αλλά παράλληλα να είναι σαφές ότι οι αρχές που θα αναλάβουν την επιβολή προστίμων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές ώστε σε καμία περίπτωση να μην υπονομευτεί η ελευθερία του λόγου.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!