Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017


Σίγουρα πολλοί από εμάς θα προτιμούσαν να ζούσαν σε ένα κόσμο όπου όλες οι δουλειές, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα ξεκινούσαν στις 10 το πρωί. Όπως απέδειξε και μια επιστημονική έρευνα η επιθυμία μας αυτή είναι απόλυτα φυσιολογική εφόσον το σωματικό μας «ρολόι» δεν είναι σχεδιασμένο να ξυπνά πριν τις 10 το πρωί, συνεπώς δεν μπορούμε να έχουμε καλές επιδόσεις μέχρι εκείνη την ώρα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Πώλ Κέλεϊ οι κιρκαδικοί ρυθμοί των ατόμων κάτω των 55 ετών, δηλαδή το σωματικό τους ρολόι, δεν μπορούν να συγχρονιστούν με το κλασικό ωράριο 9-5. Όπως δηλώνει και ο ίδιος για το συγκεκριμένο ωράριο εργασίας: «Απειλεί σοβαρά την απόδοση, τη διάθεση και τη διανοητική υγεία των εργαζομένων».
Πειραματικές μελέτες των κιρκαδικών ρυθμών έχουν δείξει πως το μέσο 10χρονο παιδί δεν μπορεί να συγκεντρώθεί επαρκώς για ακαδημαϊκές επιδόσεις πριν από τις 8.30 το πρωί. Αντίστοιχα, ένας 16χρονος έφηβος θα πρέπει να ξεκινά στις 10 το πρωί για καλύτερα αποτελέσματα και ένας φοιτητής δεν μπορεί να αποδώσει πριν τις 11. Ο δόκτωρ Κέλεϊ πιστεύει πως η απλή μετάθεση του σχολικού ωαρίου θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των βαθμών των μαθητών κατά 10%. Αντίστοιχα, επισημαίνει ότι οι εταιρίες που πιέζουν τους εργαζόμενους να ξεκινούν νωρίς τη δουλειά μπορεί να μην εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις διανοητικές και πρακτικές τους ικανότητες, κάτι που θα άλλαζε με μια απλή προσαρμογή του ωραρίου εργασίας.
Ο καθηγητής καταλήγει λέγοντας: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους κιρκαδικούς μας ρυθμούς, καθως ο υποθάλαμος του εγκεφάλου μας είναι συντονισμένος με το ηλιακό φως. Ουσιαστικά όσοι ξυπνούν με το ζόρι το πρωί είναι σαν να υπόκεινται στο βασανιστήριο της στέρησης ύπνου». Συνεπώς το να πηγαίνει κανείς νωρίτερα για ύπνο δεν θα άλλαζε κάτι γιατί οι κιρκαδικοί ρυθμοί μας δεν αλλάζουν έτσι εύκολα!
Επίσης έρευνα προτείνει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε όχι μόνο το ωράριο εργασίας μας αλλά και το πόσες ώρες  δουλεύουμε!
Έρευνα του καθηγητή Ψυχολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Άντερς Έρικσον, αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος μπορεί να είναι παραγωγικός μόνο για 4 με 5 ώρες την ημέρα. Μιλώντας σχετικά ο καθηγητής σχολίασε: «Αυτός είναι ο μέγιστος χρόνος συγκέντρωσης μέσα στη μέρα και όταν οι επαγγελματικές συνθήκες πιέζουν τους εργαζόμενους να αποδίδουν ακόμη περισσότερο, είναι πολύ πιθανό να οδηγούνται σε κακές συνήθειες. Το χειρότερο, αυτές οι κακές συνήθειες θα μπορούσαν να μειώνουν ακόμη περισσότερο το χρόνο που οι άνθρωποι είναι πραγματικά παραγωγικοί».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!