Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017


Τα παιδιά χρειάζονται ενέργεια και ποικιλία από τροφές ώστε να παίρνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Ας δούμε μερικές συμβουλές για τη διατροφή των νηπίων.

Έρευνες έχουν δείξει πως παιδιά με λανθασμένη διατροφή έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες μεγαλώνοντας να παρουσιάσουν ασθένειες όπως διαβήτη, καρδιοπάθειες, κυρίως αν οι ασθένειες αυτές έχουν ήδη παρουσιαστεί σε άλλα μέλη της οικογένειας τους.

Μέχρι το παιδί σας γίνει πέντε χρονών θα πρέπει η διατροφή του να είναι ολοκληρωμένη, από όλες τις ομάδφες τροφών και ισορροπημένη.

Μην ξεχνάτε ότι οι σωστές διατροφικές συνήθειες από νεαρή ηλικία αποτελούν θεμέλια για καλή υγεία στο υπόλοιπο της ζωής!

Για να είναι ισορροπημένο το διαιτολόγιο του μικρού σας, πρέπει να περιλαμβάνει προϊόντα από 5 βασικές ομάδες της διατροφικής πυραμίδας: γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, όσπρια) και υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά, ρύζι, πατάτες).

Το παιδί διαθέτει από πολύ μικρό το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, γι' αυτό και θα πρέπει να το λαμβάνετε υπόψη σας και να το ακούτε προσεκτικά. Αν το πιέζετε να φάει, τότε μαθαίνει να αγνοεί τα «σήματα» του σώματός του. Αυτό, όμως, μπορεί αργότερα να του προκαλέσει παχυσαρκία, αφού το παιδί δεν θα μπορεί να καταλάβει πότε χορταίνει και θα τρώει ανεξέλεγκτα.

Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό σαν ανταμοιβή για κάτι και μη δίνετε ιδιαίτερη σημασία για το πόσο τρώει το παιδί σας, γιατί μπορεί να το εκμεταλλευτεί.

Η ηλικία των 2 ετών είναι η πιο κατάλληλη για να μυήσετε το παιδί σας στην υγιεινή διατροφή, γιατί τώρα το μικρό σας είναι περίεργο και «ανοιχτό» στις νέες γεύσεις και δοκιμάζει με μεγαλύτερη ευκολία τις άγνωστες τροφές .

Μεταξύ 2-3 ετών τα παιδιά είναι πολύ συντηρητικά στο φαΐ. Ελέγχουν το φαΐ τους, κοιτάζουν τις τροφές και σπρώχνουν από μπροστά τους ό,τι δεν τους αρέσει. Πρόκειται για ένα πολύ φυσιολογικό στάδιο της ανάπτυξής του. Οπλιστείτε με υπομονή.

Από την ηλικία των τριών χρόνων και αφού το παιδί σας αναπτύσσεται κανονικά, μπορείτε να αρχίσετε να δίνετε στο παιδί σας περισσότερες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες π.χ. μαύρο ψωμί, δημητριακά προγεύματος πλούσια σε φυτικές ίνες.

Μην τοποθετείτε αλάτι στο τραπέζι των παιδιών. Τα φαγητά έχουν αρκετό αλάτι από μόνα τους.

Μην προσθέτετε ζάχαρη στα ροφήματα του παιδιού σας.

Προσπαθήστε να έχετε καθορισμένη ώρα που παίρνετε τα γεύματα σας και προσπαθήστε να κάθεστε στο τραπέζι σαν οικογένεια.

ΠΗΓΗ: mothersblog.gr

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!