Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016


Το στρες μπορεί να εξουδετερώνει τις ευεργετικές επιδράσεις που ασκεί στον οργανισμό η υγιεινή διατροφή, αναφέρουν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Οι επιστήμονες έκαναν μελέτη με 58 εθελόντριες, οι οποίες κατανάλωσαν στο εργαστήριο ένα γεύμα πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή το είδος των λιπών που υπάρχουν κυρίως σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα όπως το κρέας και το βούτυρο.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και μία εβδομάδα αργότερα οι μισές έφαγαν ένα γεύμα με λίγα κορεσμένα λιπαρά, ενώ δύο εβδομάδες αργότερα οι άλλες μισές κατανάλωσαν ένα άλλο γεύμα φτωχό σε κορεσμένα λιπαρά.

Τα δύο γεύματα διέφεραν ως προς την αναλογία κορεσμένων προς μονοακόρεστα/πολυακόρεστα λιπαρά όπως αυτά που υπάρχουν στο ελαιόλαδο και στα ψάρια, αλλά ο αριθμός των θερμίδων, τα είδη των τροφίμων και οι ποσότητες των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών ήταν τα ίδια.

Πριν από κάθε γεύμα, οι εθελόντριες συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια ψυχικής υγείας που αξιολογούσαν το επίπεδο του στρες και της κατάθλιψης κατά την τελευταία εβδομάδα και τον αριθμό των στρεσογόνων παραγόντων στους οποίους είχαν εκτεθεί κατά το τελευταίο 24ωρο.

Επιπλέον, πριν και μετά από κάθε γεύμα οι γυναίκες έδωσαν δείγματα αίματος για να εξεταστούν διάφοροι δείκτες φλεγμονής. Αυτό έγινε επειδή η φλεγμονή θεωρείται γενεσιουργός αιτία πίσω από πλήθος νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιοπάθειας και του καρκίνου.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση «Molecular Psychiatry», μεταξύ των εθελοντριών με χαμηλά επίπεδα στρες οι δείκτες της φλεγμονής αυξάνονταν περισσότερο μετά την κατανάλωση του γεύματος με τα πολλά κορεσμένα λιπαρά, παρά ύστερα από την κατανάλωση των γευμάτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζωικά λιπαρά.

Ωστόσο στις γυναίκες με έντονο στρες, η διαφορά αυτή δεν υπήρχε: είχαν υψηλά επίπεδα φλεγμονής είτε το γεύμα τους περιείχε πολλά κορεσμένα λιπαρά είτε όχι.
«Το εύρημα αυτό προκαλεί έκπληξη διότι είναι σαν να μετατράπηκαν τα υγιεινά γεύματα σε ανθυγιεινά εξαιτίας του στρες» δήλωσε στην εφημερίδα «New York Times» η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζάνις Κίκολτ-Γκλέιζερ, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Οχάιο.

«Αυτό υποδηλώνει ότι το στρες ασκεί επιδράσεις στον μεταβολισμό τις οποίες έως τώρα αγνοούσαμε παντελώς και τις οποίες ασφαλώς πρέπει να μελετήσουμε περαιτέρω».

ΠΗΓΗ: tanea.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!