Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016


Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν μία οδοντόπαστα που μειώνει τη φλεγμονή σε όλο το σώμα, προστατεύοντάς μας ενδεχομένως από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών της σε ανθρώπους επιβεβαιώνουν την σύσταση των ειδικών να προσέχουμε πάρα πολύ την υγεία των δοντιών μας, διότι μπορεί να επηρεάζει την υγεία της καρδιάς.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την ουλίτιδα με τα καρδιαγγειακά προβλήματα και έχουν δείξει πως όσοι δεν βουρτσίζουν τακτικά τα δόντια τους έχουν αυξημένες πιθανότητες για καρδιαγγειακά επεισόδια - πιθανώς εξαιτίας των βακτηρίων της ουλίτιδας που εισέρχονται στο αίμα και προκαλούν φλεγμονή στην καρδιά και τα αγγεία.

Η νέα οδοντόπαστα αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Ατλαντικού Πανεπιστημίου της Φλόριντα, με επικεφαλής τον εξέχοντα καθηγητή Τσαρλς Χένεκενς.
Ο δρ Χένεκενς ήταν μέλος της επιστημονικής ομάδας η οποία δημοσίευσε το 1997 την πρώτη έρευνα, για την προστατευτική δράση της ασπιρίνης στην υγεία της καρδιάς.

Ο δρ Χένεκενς ανακηρύχθηκε προσφάτως ως ένας από τους 14 κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο για το 2016, ενώ υπολογίζεται ότι με τις έρευνές του έχει σώσει περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους.

Στη νέα μελέτη, που θα δημοσιευθεί σε επερχόμενο τεύχος της «Αμερικανικής Επιθεώρησης Ιατρικής» (AJM), οι ερευνητές έδωσαν σε 61 εθελοντές είτε την ειδική οδοντόπαστα είτε μία κοινή, και τους παρακολούθησαν για 60 ημέρες.

Πριν και μετά την περίοδο παρακολούθησης κατέγραψαν την οδοντική πλάκα στο στόμα τους και τη φλεγμονή στον οργανισμό τους, μετρώντας τα επίπεδα της επονομαζόμενης C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) που αποτελεί αξιόπιστη δείκτη της.

Η φλεγμονή θεωρείται γενεσιουργός αιτία των χρονίων νοσημάτων.

Όσοι εθελοντές χρησιμοποίησαν την νέα οδοντόπαστα παρουσίασαν μείωση της οδοντικής πλάκας κατά 49%, ενώ όσοι χρησιμοποίησαν την κοινή οδοντόπαστα είχαν μείωση κατά 24%. Επιπλέον, τα επίπεδα της CRP (άρα και της φλεγμονής) μειώθηκαν κατά 29% στην ομάδα που χρησιμοποιούσε τη νέα οδοντόπαστα, αλλά αυξήθηκαν κατά 25% στους υπόλοιπους εθελοντές.

«Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά και μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, εφάμιλλο με εκείνο που παρατηρούμε με τις στατίνες, την ασπιρίνη, τους βήτα-αναστολείς και τα άλλα φάρμακα που προστατεύουν την καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε ο δρ Χένεκενς.
«Η ιδιαιτερότητα είναι ότι μιλάμε για κάτι απλό στην εφαρμογή του, το οποίο απ’ όσο ξέρουμε δεν έχει παρενέργειες ενώ παρέχει διπλό όφελος: καλύτερη στοματική υγεία και πιθανώς καλύτερη καρδιαγγειακή.

»Θέλουμε, όμως, να δοκιμάσουμε τη μέθοδό μας σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων με καρδιοπάθεια, ώστε να δούμε αν όντως προλαμβάνει τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά. Αυτό θα είναι το καθοριστικό σημείο της έρευνάς μας, αν και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά σημαντικά».
Ήδη ο δρ Χένεκενς και οι συνεργάτες του έχουν αρχίσει τον σχεδιασμό μεγαλύτερης μελέτης, στην οποία θα παρακολουθήσουν επί αρκετά χρόνια την πορεία της υγείας 6.000 εθελοντών.

Πηγή: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!