Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

10 σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος λέει ψέματαΞεχάστε τον παλιό μύθο που λέει πως ο ψεύτης «δεν σε κοιτάει στα μάτια». Ο κακός ψεύτης δεν σε κοιτάει στα μάτια. Ο καλός ψεύτης έχει μάθει να σε κοιτάει στα μάτια, και έχει μάθει και πότε να απομακρύνει το βλέμμα του για να μην υποψιαστείς τίποτα από το γεγονός ότι σε παρακοιτάει στα μάτια.

Ξεχάστε, επίσης, και τις ανακριτικές μεθόδους τύπου «ζητήστε του να σας επαναλάβει την ιστορία» για να δείτε αν θα την εμπλουτίσει με λεπτομέρειες ή θα επαναλάβει το σενάριο που έχει αποστηθίσει. Δεν είστε η KGB, και δεν θέλετε σε καμία περίπτωση να δώσετε στον συνομιλητή σας να καταλάβει ότι υποψιάζεστε πως σας λέει ψέματα. Για τον απλούστατο λόγο πως είναι καλύτερο να είσαι εύπιστος, παρά να είσαι κάποιος που δεν έχει εμπιστοσύνη στους φίλους/ τους συντρόφους/ τους συναδέλφους του. Ειδικά στην περίπτωση που εκείνοι τελικά δεν λένε ψέματα.

Αυτά είναι τα σημάδια που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν, για το ότι κάποιος λέει ψέματα –και πάλι, είναι ενδείξεις και όχι αποδείξεις, χρειάζεστε περισσότερα από ένα για να αρχίσετε να αμφιβάλλετε για την ειλικρίνεια του συνομιλητή σας, και σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερα να ρωτήσετε ευθέως παρά να μπλέξετε στον φαύλο κύκλο της κλονισμένης εμπιστοσύνης.

1. Ένας δεξιόχειρας που λέει ψέματα, κοιτάζει προς τα επάνω και δεξιά όταν του ζητάτε να θυμηθεί ή να απαντήσει κάτι. Ένας αριστερόχειρας, αντίστοιχα, επάνω και αριστερά.

2. Αγγίζει με τα χέρια το στόμα, τον λαιμό ή τα μάτια του, σαν να προσπαθεί να τα κρύψει ή να τα καλύψει.

3. Στρώνει –καθόλου νευρικά– τα μαλλιά ή τα ρούχα του.

4. Αγγίζει τα αυτιά του, ή δαγκώνει τα χείλη του.

5. Κουνά το κεφάλι απότομα πριν απαντήσει σε μια ερώτηση –όπως κοιτάμε προς τα πάνω και πίσω για να θυμηθούμε κάτι, αλλά λιγότερο φυσικά.

6. Ο τόνος της φωνής του ανεβαίνει –όπως φαίνεται σε αυτό εδώ το βίντεο.

7. Κουνά νευρικά χέρια ή πόδια.

8. Χρησιμοποιεί περισσότερο παθητική ή ουδέτερη σύνταξη: «τίποτα δεν έγινε χτες» αντί για «δεν έκανα τίποτα χτες», ή «λέγονται πράγματα γι’ αυτόν» αντί για «μου είπαν κάτι γι’ αυτόν».

9. Σε κατηγορεί ότι δεν τον εμπιστεύεσαι, ή ότι ανακατεύεσαι στα προσωπικά του, ενώ έχεις ρωτήσει κάτι πολύ αθώο, του τύπου «τι έκανες χτες;».

10. Χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως «σ’ το ορκίζομαι», «όπως ακριβώς σ’ τα λέω», «ειλικρινά σου μιλάω» και ό,τι άλλο τονίζει (λίγο πιο απεγνωσμένα από το κανονικό) ότι λέει την αλήθεια. Δεν.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!