Οταν ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δημιουργούσε το 2004 τον πιο διάσημο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης δεν περίμενε ότι το Facebook θα γινόταν «όχημα» για την εξάπλωση του bullying στο μαγικό κόσμο του Διαδικτύου, με στόχο μάλιστα τα πιτσιρίκια του Δημοτικού! Κι όμως, στην ελληνική νεολαία, ένα χρόνο μετά την αυτοκτονία του Βαγγέλη Γιακουμάκη που συντάραξε την Ελλάδα αποκαλύπτοντας το πιο σκοτεινό πρόσωπο του εκφοβισμού, η νέα έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», που παρουσιάζεται σε αποκλειστικό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», επιβεβαιώνει πως το e-bullying ασκείται πλέον στα πιτσιρίκια (και) μέσα από τα social media.
Με άλλα λόγια οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης δεν δικτυώνουν μόνο φίλους, αλλά και «θύτες» με «θύματα» εκφοβισμού. «Σύμφωνα με τα ευρήματα του 2015, ένας στους τρεις μαθητές Δημοτικού ηλικίας μόλις 10-11 ετών βίωσε μια άσχημη διαδικτυακή εμπειρία και από τα παιδιά τα οποία δέχτηκαν άσχημη e-συμπεριφορά, το 36% αναφέρει ότι αυτό έγινε μέσω κάποιας ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. facebook)», λέει η εκπαιδευτικός Ευαγγελία Σιαφαρίκα, επιστημονική συνεργάτης της ΜΕΥ και επικεφαλής ερευνήτρια. Από τα ευρήματα προκύπτει ότι από το 20% των παιδιών που βιώνουν τέτοιες εμπειρίες, κάτι ανάλογο τους συμβαίνει συχνά τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα.
Το 11% των παιδιών αναφέρει ότι κάποιος τους φέρθηκε με άσχημο τρόπο στο Διαδίκτυο τον τελευταίο μήνα, ενώ το 14% λέει πως αυτό συνέβη επανειλημμένα τον τελευταίο μήνα, δηλαδή περισσότερο από 3-4 φορές την εβδομάδα.
«Αίσθηση και προβληματισμό για την άγνοια/ανοχή των γονιών προκαλούν και τα εξής δύο ευρήματα» επισημαίνει η κ. Σιαφαρίκα. «Αφενός ότι το 10,2% των παιδιών (ένα στα δέκα δεκάχρονα και εντεκάχρονα) χρησιμοποίησε τον τελευταίο μήνα το Διαδίκτυο υπερβολικά, σε βαθμό που να παραμελεί άλλες δραστηριότητες και σχολικές υποχρεώσεις. Αφετέρου πως μόνο το 44,5% των παιδιών έχει περιορισμό και έλεγχο από τους γονείς του σχετικά με την πρόσβαση σε ιστοσελίδες».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου