Για πολλούς ανθρώπους, το πρωινό ξύπνημα και ο ήχος από το ξυπνητήρι είναι ένας εφιάλτης και σε αρκετές περιπτώσεις ο κύριος λόγος αργοπορίας στη δουλειά, καθώς σηματοδοτεί το άγχος για την ημέρα πού ξεκινά.
Μια πρόσφατη μελέτη όμως έρχεται να μας δικαιολογήσει, καθώς υποστηρίζει ότι η αντίδρασή μας δεν είναι παράλογη αλλά απολύτως φυσιολογική.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Kristopher Barns του Πανεπιστημίου της Washington, ο άνθρωπος που ξεκινάει την εργασία του πολύ νωρίς, συνήθως υστερεί και δεν προσφέρει τα αναμενόμενα στον χώρο εργασίας του. Για να μπορέσει να εξασφαλιστεί η μέγιστη απόδοση και παραγωγικότητα του κάθε εργαζόμενου, θα πρέπει πολύ απλά να μην έχουν εγερτήριο πριν τις 8 το πρωί.
«Όταν το ωράριο εργασίας ευθυγραμμίζεται με τις προσωπικές συνήθειες ύπνου του κάθε υπαλλήλου, τότε αυτός προσφέρει υψηλότερης ποιότητας και πιο καινοτόμες υπηρεσίες, επειδή ο εργαζόμενος με αυτόν τον τρόπο είναι περισσότερο εστιασμένος, λιγότερο αγχωμένος και γενικά πιο υγιής ενώ όταν νιώθει να στερείται του ύπνου είναι πιο επιρρεπής σε λάθη και ατυχήματα», υποστηρίζει ο Barns στην διατριβή του.
Η παραπάνω μελέτη έρχεται να δικαιώσει αρκετά σχολεία σε ΗΠΑ και Βρετανία, τα οποία μετακίνησαν την ώρα έναρξης των μαθημάτων τους, ώστε οι μαθητές τους να παρουσιάζονται πιο υγιείς και πιο αποδοτικοί στα μαθήματά τους.
Επιπλέον, ο καθηγητής Tile Ronenberg από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου,
υποστηρίζει ότι ο κάθε άνθρωπος έχει ρυθμισμένο ένα «βιολογικό ρολόι» και ότι το 70% των εργαζομένων βιώνει το φαινόμενο «social jetlag» (το αίσθημα του ανθρώπου ότι οι δράσεις του γίνονται σε λάθος χρόνο).
Σε σχετικό πείραμα το οποίο εφάρμοσε σε εργοστάσιο της VW κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι που μπόρεσαν να συγχρονίσουν το εργασιακό τους ωράριο με το βιολογικό τους ρολόι, ήταν κατά γενική ομολογία οι πιο παραγωγικοί υπάλληλοι της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είμαστε απόλυτοι ότι όσοι ξυπνούν νωρίς είναι πιο εργατικοί, ενώ όσοι «καθυστερούν» στο κρεβάτι είναι ανίκανοι και νωχελικοί, καθώς σύμφωνα με τον Ryan Olson από το Ινστιτούτο Υγείας στην Εργασία των ΗΠΑ, «όταν οι εργοδότες σταματήσουν να εστιάζουν τόσο πολύ στην τήρηση του ωραρίου, θα αρχίσουν να ασχολούνται περισσότερο με το μείζον που είναι τι περιμένουν ως αποτέλεσμα από την εργασία που πληρώνουν».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου