Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016


Άλλες λένε πως έχουν πονοκέφαλο, ενώ μερικές καταφεύγουν στην κούραση. Αμερικανοί επιστήμονες, όμως, πιστεύουν ότι τελικά υπάρχει ιατρικός λόγος για τον οποίο πολλές γυναίκες προσπαθούν να δικαιολογηθούν στους συντρόφους τους για την έλλειψη ερωτικής επιθυμίας που νιώθουν. Το μυστικό, λένε, κρύβεται βαθιά μέσα στον εγκέφαλο…

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των γυναικών με χαμηλή λίμπιντο συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι εκείνος των γυναικών με φυσιολογική ερωτική επιθυμία.

Στην πραγματικότητα, όσες έχουν μειωμένη επιθυμία παρουσιάζουν, κατά τις στιγμές απόλαυσης, ελαττωμένη ροή αίματος σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου τους – και αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί δεν μπορούν να απολαύσουν (ούτε) το σεξ.

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Γουέιν, στο Ντιτρόιτ, συνέκριναν την εγκεφαλική λειτουργία 19 γυναικών με διαταραχή υποενεργούς σεξουαλικής επιθυμίας (είναι ο επιστημονικός όρος για την χαμηλή ερωτική επιθυμία) με εκείνη 7 συνομηλίκων τους δίχως τη διαταραχή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Ντάιαμοντ, ζήτησαν από τις εθελόντριες να κοιτάζουν επί μισή ώρα μία οθόνη, στην οποία προβαλλόταν ένα καθημερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα, αλλά κατά διαστήματα εμφανίζονταν ερωτικού περιεχομένου σκηνές.

Όση ώρα διήρκησε το πείραμα, η εγκεφαλική λειτουργία των εθελοντριών καταγραφόταν με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI).

Η fMRI είναι μια εξελιγμένη εξέταση, που συχνά χρησιμοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς. Κατ’ αυτήν, αξιολογείται η λειτουργικότητα με καταγραφή της ροής αίματος.

Όπως ανακοίνωσαν στην ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), όταν οι γυναίκες με φυσιολογική ερωτική επιθυμία έβλεπαν τις ερωτικές σκηνές, αυξανόταν η ροή αίματος στα τμήματα του εγκεφάλου τους που σχετίζονται με την απόλαυση.

Αντιθέτως, στις εθελόντριες με υποενεργή σεξουαλική επιθυμία, η ροή αίματος δεν αυξανόταν.

Ο δρ Ντάιαμοντ εκτιμά ότι το εύρημα αυτό προσδίδει βιολογική βάση στην μειωμένη ερωτική επιθυμία των γυναικών, την οποία αρκετοί επιστήμονες θεωρούν μη υπαρκτή διαταραχή.

«Το ότι μπορέσαμε να εντοπίσουμε συγκεκριμένες οργανικές διαφοροποιήσεις, αποτελεί σημαντική ένδειξη πως πρόκειται για μια αληθινή διαταραχή και όχι ένα κοινωνικό κατασκεύασμα», είπε.

Επεσήμανε, όμως, πως θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες, σε πολύ περισσότερες γυναίκες, για να εξαχθεί οριστικό συμπέρασμα.

Πηγή: tanea.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!