Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015


Η Στουτγκάρδη θέλει επιτέλους να αποβάλει τον τίτλο της πόλης με τον πιο μολυσμένο αέρα στη Γερμανία. Εδώ και χρόνια παλεύει ο δήμος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα αυξημένα επίπεδα μικροσωματιδίων και διοξείδιο του αζώτου. Μέχρι τώρα όμως τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά.

Σε ορισμένους δρόμους έχει επιβληθεί ανώτατο όριο ταχύτητας 40χλμ την ώρα, απαγόρευση διόδου μεγάλων φορτηγών ενώ έχει δημιουργηθεί και μια ειδική περιβαλλοντική ζώνη. Σήμερα όμως η γνωστή γερμανική πόλη για την αυτοκινητοβιομηχανία της παίρνει πιο δυναμικά μέτρα.

Από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα λειτουργεί συναγερμός μικροσωματιδίων ο οποίος θα γνωστοποιείται από το ραδιόφωνο αλλά και από ειδικές ταμπέλες αναγγελίας.

Προβλήματα με μολυσμένο αέρα αντιμετωπίζουν και άλλες γερμανικές πόλεις όπως είναι το Βερολίνο, η Φρανκφούρτη ή η Λειψία. Πουθενά όμως στη Γερμανία δεν ξεπερνιέται τόσο συχνά το επιτρεπόμενο όριο των μικροσωματιδίων.

Για την περιβαλλοντική εταιρεία Γερμανική Περιβαλλοντική Βοήθεια (DUH), η εθελοντική αποχή από τη χρήση αυτοκινήτου, και αντ΄ αυτού να χρησιμοποιούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν είναι ικανοποιητική. Σύμφωνα με την γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η κυκλοφορία.

Όπως δηλώνει ο επικεφαλής της οργάνωσης Γιούγκεν Ρες θα πρέπει να ισχύσει η κυκλοφορία των μονών και των ζυγών, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Μια έξυπνη εφαρμογή για το περιβάλλον

Ο Βίνφριντ Χέρμαν, Πράσινος πολιτικός και υπουργός Περιβάλλοντος στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης, επικρίθηκε πολλές φορές για την πρόταση του να επιβάλει διόδια στο κέντρο της πόλης. Τώρα το απέσυρε.

Ο επίσης Πράσινος Δήμαρχος της Στουτγκάρδης Φριτζ Κουν δήλωσε πως δεν πρόκειται να μείνει μόνο στα μέτρα που θα εφαρμόζονται εθελοντικά και κάλεσε το Βερολίνο να αλλάξει τη νομοθεσία και να επιτρέπει την δημιουργία διοδίων στην πόλη καθώς και την επιβολή ειδικών εισφορών για την πρόκληση καυσαερίων.

Ο Γιούγκεν Ρες από την οργάνωση Γερμανική Περιβαλλοντική Βοήθεια (DUH) είχε επικρίνει πολλές φορές στο παρελθόν την αυτοκινητοβιομηχανία Daimler.

Ωστόσο μια θυγατρική της μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας, η εταιρεία Moovel έχει φτιάξει μια ειδική εφαρμογή σύμφωνα με την οποία ο ενδιαφερόμενος μπορεί να διευκολυνθεί και να βρει ποιος είναι ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος να πάει στον προορισμό του με λεωφορείο, ταξί, τρένο, τραμ ή carsharing.

Κατ' αρχάς πάντως τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο εάν θα πετύχει στην πράξη ο συναγερμός μικροσωματιδίων. Το ανώτατο όριο ύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!