Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015


Το 2015 ήταν μια «γεμάτη» χρονιά από όλες τις απόψεις, καθώς οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες σε όλα τα μέτωπα.
Παρά τις δυσκολίες, οι επιστήμονες δεν σταμάτησαν και αυτή τη χρονιά να προσπαθούν για το καλύτερο και προχώρησαν σε σημαντικές ανακαλύψεις και καινοτομίες.
Παρακάτω θα δείτε μερικά από τα σημαντικότερα ιατρικά επιτεύγματα που σημειώθηκαν μέσα στη χρονιά που φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος της.
- Οι επιστήμονες «ανακατασκεύασαν» τον ιό της πολιομυελίτιδας για την αντιμετώπιση του καρκίνου
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ντιούκ κατάφεραν να «ανακατασκευάσουν» με επιτυχία τον ιό της πολιομυελίτιδας για να τον χρησιμοποιήσουν ενάντια στο γλοιοβλάστωμα, ένα τύπο καρκίνου του εγκεφάλου. Η τροποποιημένος ιός PVS-RIPO «αναζητά» τους υποδοχείς που βρίσκονται επάνω στον καρκινικό όγκο και συνδέεται με αυτούς ώστε να «δηλητηριάσει» τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς μάλιστα να επιδρά καθόλου στα υγιή κύτταρα.
- Θεραπεία λευχαιμίας
layla richards
Ένα κοριτσάκι ενός έτους από τη Βρετανία έγινε ο πρώτος ασθενής στον κόσμο στον οποίο επιτεύχθηκε ανάσχεση της λευχαιμίας χάρη σε μια νέα πειραματική θεραπεία με ανοσοποιητικά κύτταρα από δότη, τα οποία είχαν υποστεί την κατάλληλη γενετική τροποποίηση ώστε να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.
Αν και οι γιατροί θεωρούν ότι είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουν για οριστική θεραπεία (θα πρέπει να περάσουν ένα έως δύο χρόνια ακόμη για να είναι σίγουροι), παρ’ όλα αυτά θεωρούν ήδη «σχεδόν θαύμα», όπως είπαν, αυτό που συνέβη, με δεδομένο ότι ο καρκίνος της μικρής Λάιλα Ρίτσαρντς ήταν πολύ επιθετικός.
Η πρωτοποριακή θεραπεία πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Γκρέιτ Όρμοντ Στριτ του Λονδίνου. Συνεργάσθηκαν επιστήμονες του University College του Λονδίνου (UCL) και της γαλλικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Cellectis, η οποία δημιουργεί τα μεταλλαγμένα ανοσοποιητικά κύτταρα και ήδη χρηματοδοτεί μια ολοκληρωμένη κλινική δοκιμή της θεραπείας, η οποία θα αρχίσει το 2016.
Το κορίτσι είχε διαγνωσθεί με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, την πιο συχνή μορφή παιδικής λευχαιμίας, όταν ήταν μόλις τριών μηνών.
- Επικοινωνία ανθρώπινων εγκεφάλων
brain to brain communication
Δύο άνθρωποι που δεν βρίσκονταν στον ίδιο χώρο έπαιξαν ένα παιγνίδι ερωταπαντήσεων χωρίς να μιλάνε μεταξύ τους. Ο ένας έκανε μια ερώτηση και μετά μάντευε την απάντηση που σκεφτόταν ο άλλος. Αυτό κατέστη εφικτό όχι με τηλεπάθεια, αλλά με τη σύνδεση των δύο εγκεφάλων μέσω… Ίντερνετ.
Το εντυπωσιακό πείραμα έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, οι οποίοι πέτυχαν την απευθείας σύνδεση των εγκεφάλων των δύο εθελοντών μεταδίδοντας μέσω διαδικτύου σήματα από τον έναν στον άλλο. Είναι η πρώτη φορά που δύο άνθρωποι συνδέθηκαν νοητικά εξ αποστάσεως και ο ένας κατάφερε να μαντέψει με σχετική ακρίβεια τι είχε ο άλλος στο μυαλό του.
- Τρισδιάστατη εκτύπωση
3d skull reconstruction jpeg
Η πρωτοποριακή μέθοδος της τρισδιάστατης εκτύπωσης βρίσκει όλο και περισσότερες εφαρμογές στο χώρο της Ιατρικής.
Πέρα από την πρώτη εκτυπωμένη καρδιά, μέσα στη χρονιά επετεύχθη και η η πρώτη μεταμόσχευση κρανίου τρισδιάστατης εκτύπωσης. Ένα κοριτσάκι μόλις τριών ετών έγινε η πρώτη ασθενής στον κόσμο που υποβλήθηκε σε ολική αναδόμηση κρανίου με τη βοήθεια μοσχεύματος που κατασκευάστηκε χάρη στην τεχνική της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Η Χαν Χαν έπασχε από υδροκεφαλία, μια σπάνια πάθηση που συνοδεύεται από συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο και την υπερβολική διόγκωση του κρανίου.
- Αντιμετώπιση του καταρράκτη με οφθαλμικές σταγόνες
cataracts 1
Μια νέα θεραπεία με ειδικές σταγόνες αποδείχθηκε αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του καταρράκτη σε σκύλους, χωρίς να χρειάζεται επακόλουθη χειρουργική επέμβαση. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για νέες, λιγότερο επεμβατικές θεραπευτικές προσεγγίσεις και για τον άνθρωπο.
Ο καταρράκτης είναι συχνά αποτέλεσμα της συνένωσης πρωτεϊνών που αποτελούν τον οφθαλμό. Προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα πώς το μάτι προλαμβάνει φυσιολογικά αυτή τη συνένωση ώστε ο φακός να παραμείνει διαφανής, οι ερευνητές μελέτησαν γονίδια από δύο συγγενικές οικογένειες στις οποίες είχαν εμφανιστεί περιστατικά καταρράκτη εκ γενετής. Διαπιστώθηκε πως στις οικογένειες αυτές υπήρχε κληρονομικό υπόβαθρο μεταλλάξεων σε ένα γονίδιο που παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενός μικροσκοπικού μορίου που ονομάζεται λανοστερόλη (lanosterol). Στην κανονική της μορφή, η λανοστερόλη προλαμβάνει τη συνένωση των πρωτεϊνών του ματιού.
Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με σκύλους που είχαν εμφανίσει καταρράκτη, ώστε να εξετάσουν τις πιθανές επιδράσεις της λανοστερόλης στη συχνή νόσο των ματιών. Έπειτα από έξι εβδομάδες θεραπείας με σταγόνες λανοστερόλης, ο καταρράκτης φάνηκε να συρρικνώνεται στα πειραματόζωα και ο φακός έγινε ξανά πιο διαυγής. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε πειράματα που περιελάμβαναν ανθρώπινα κύτταρα του ματιού και μάτια κουνελιών.
- Η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση πέους
penis transplant
Ομάδα γιατρών στη Νότια Αφρική πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση πέους του κόσμου σε έναν 21χρονο άντρα, ο οποίος έχασε το μόριό του μετά από λανθασμένη περιτομή. Αν και αντίστοιχες χειρουργικές επεμβάσεις είχαν επιχειρηθεί και στο παρελθόν, αυτή είναι η πρώτη φορά που υπήρξε πλήρης ανάκτηση και διαρκής λειτουργία του οργάνου. Η επέμβαση είχε διάρκεια 9 ώρες με επικεφαλής τον Δρ André van der Merwe και έγινε στο νοσοκομείο Tygerberg στο Κέιπ Τάουν, σύμφωνα με δελτίο τύπου του πανεπιστημίου Stellenbosch. Λίγους μήνες αργότερα, κυκλοφόρησε μάλιστα η είδηση ότι ο 21χρονος ετοιμάζεται να γίνει πατέρας.
Πηγή: onmed.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!