Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015


Τις αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις, το νέο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών, τις μεταβολές στο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αλλά και τις διατάξεις για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση των τραπεζών στην εθνική νομοθεσία, θα εμπεριέχει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή την Τετάρτη.
Η ψήφιση των σχετικών μέτρων από την Βουλή θα ανοίξει τον δρόμο προκειμένου τα κλιμάκια ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και ESM να επιστρέψουν στην Ελλάδα για την «ταχεία» διαπραγμάτευση του Μνημονίου Κατανοήσεως (MoU), που θα περιλαμβάνει αναλυτικά τους όρους για την παροχή οικονομικής στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές την προηγούμενη Παρασκευή να υιοθετήσουν γρήγορα τη δεύτερη δέσμη μέτρων έως τις 22 Ιουλίου, αλλά και να επικαιροποιήσουν τη νομοθεσία που σχετίζεται με την πρώτη δέσμη μέτρων για να συνάδει με τις συστάσεις που έγιναν από τους θεσμούς στην έκθεση συμμορφώσεως τους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το δεύτερο αυτό νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα δεν θα περάσει εύκολα από την Βουλή, καθώς εμπεριέχει μέτρα «αγκάθια» όπως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και την φορολογική επιβάρυνση των αγροτών.
Σε ξεχωριστό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, με τον οποίο επιδιώκεται να βελτιωθεί σημαντικά η ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης, αλλά και να μειωθούν τα κόστη.
Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα ψηφιστεί στην Βουλή με την διαδικασία των Κωδίκων, δηλαδή θα ψηφιστεί σε μια συνεδρίαση της Βουλής στο σύνολο του και όχι κατ’ άρθρον, όπως γίνεται με τα άλλα νομοσχέδια. Σημειώνεται πως όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας έχουν ταχθεί κατά των νέων διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας , όπως αυτός είχε παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο.
Μαχαίρι στις πρόωρες συντάξεις
Στο ασφαλιστικό προβλέπεται σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας ώστε έως το 2023 να βγαίνουν όλοι οι εργαζόμενοι, σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με πλήρη σύνταξη στα 67 έτη με 4.500 ημέρες ασφαλίσεως ή στα 62 με 12.000 ημέρες ασφαλίσεως.
Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξάνονται κατά ένα εξάμηνο ανά έτος, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου 2015 έως το 2022. Στη μεταβατική δε περίοδο (2015-2022) θα προβλέπεται ποινή 16% για όποιον επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του νέου ορίου.
Θεμελιωμένα δικαιώματα μέχρι 30 Ιουνίου 2015 δεν θίγονται, ενώ για όσους θεμελίωναν σύνταξη χωρίς όριο, προβλέπεται η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου να ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2016 με όριο ηλικίας τα 58. Σε κάθε περίπτωση από τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό αναμένεται να εξαιρεθούν τα βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες, σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων και ανάπηροι.
Αλλά και οι αλλαγές στην φορολόγηση των αγροτών είναι «τοξικές» για τα πολιτικά κόμματα.  Με τις νέες διατάξεις θα αποσαφηνίζεται το ποιος είναι κατ’ επάγγελμα αγρότης, θα καταργούνται οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα για τους αγρότες, ενώ ενδέχεται να φορολογηθούν μερικώς και οι αποζημιώσεις και ενισχύσεις που λαμβάνουν από την ΕΕ. Όσον αφορά στους φορολογικούς συντελεστές με τους οποίους θα φορολογηθούν, αυτοί αναμένεται να αναπροσαρμοσθούν από το 13% στο 26%, ενώ εξετάζεται και η αύξηση της προκαταβολής φόρου σε επίπεδα υψηλότερα του 27,5% που είναι σήμερα.
Τέλος, στην Βουλή θα κατατεθεί και η κοινοτική οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών (Bank Recovery and Resolution Directive – BRRD) με το σχετικό νομοσχέδιο να είναι σύμφωνα με πληροφορίες έτοιμο και να έχει λάβει την έγκριση της ΕΚΤ και της Γενικής Διευθύνσεως Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η νέα οδηγία προβλέπει ότι το 8% των αναγκών μιας τράπεζας θα πρέπει να καλυφθεί από το παθητικό, δηλαδή, τις υποχρεώσεις της τράπεζας και συγκεκριμένα κατά προτεραιότητα από τους μετόχους, τους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, και, αν αυτό δεν επαρκεί, από τους κατόχους κύριων ομολόγων, καθώς και τους καταθέτες που δεν καλύπτονται από την εγγύηση των 100.000 ευρώ.
Η οδηγία εισάγει το bail in, αλλά ταυτόχρονα ισχυροποιεί το πλαίσιο προστασίας για τις ασφαλισμένες καταθέσεις, δηλαδή καλύπτει καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ ανά συνδικαιούχο καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα.
aftodioikisi.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!