Περικοπές με… εκσυγχρονισμό προβλέπει η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για την ελληνική Δημόσια Διοίκηση, η οποία βαδίζει σε ένα κύκλο ραγδαίων αλλαγών.
Ρήτρες για το μισθολογικό κόστος «μπαίνουν» βάσει της συμφωνίας, έως το 2019. Καθοριστικό παράγοντα αποτελεί πλέον το ΑΕΠ, καθώς, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, εκτός από την εφαρμογή νέου ενιαίου μισθολογίου σε «μηδενική βάση», έχει συμφωνηθεί η θέσπιστη ανώτατων ορίων στο μισθολογικό κόστος του δημοσίου, στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (ΜΠΔΣ – MTFS), τα οποία θα είναι συνεπή με την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων και (το κυριότερο) θα διασφαλίζουν τη μείωση του μισθολογικού κοστους, σε σχέση με το ΑΕΠ, έως το 2019.
Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα γίνει από 1η Ιανουαρίου 2016, κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο και σύμφωνα με τους συμφωνημένους στόχους του μισθολογικού κόστους και με πλήρη εφαρμογή σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της αποσυμπίεσης της κατανομής των μισθών μέσω της σύνδεσής τους με την ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού.
Οι εταίροι ζητούν να ανοίξει η μισθολογική ψαλίδα μεταξύ των ανώτερων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και των χαμηλόμισθων. Το αρμόδιο υπουργείο, πάντως, διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις μισθών στους χαμηλόμισθους, καθώς η εξοικονόμηση πόρων μπορεί να επιτευχθεί με άλλους τρόπους, όπως περιορισμούς σε επιδόματα, άδειες, έξοδα ταξιδιών κ.λ.π.
Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης καλείται έως τις 20 Ιουλίου να έχει συγκεκριμένη πρόταση ώστε «να εκσυγχρονίσει και να ενισχύσει σημαντικά την ελληνική διοίκηση, και να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη δημιουργία ικανοτήτων και αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης. Μια πρώτη πρόταση θα πρέπει να δοθεί από τις 20 Ιουλίου μετά από συζητήσεις με τα θεσμικά όργανα. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει περαιτέρω το κόστος της ελληνικής διοίκησης, σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε με τα όργανα».
Ως προς το ζήτημα της «αποπολιτικοποίησης», μια πρώτη ερμηνεία συνοψίζεται στην τοποθέτηση τεχνοκρατών σε νευραλγικά πόστα του Δημοσίου, με θητείες που δεν θα επηρεάζονται από αλλαγές κυβερνήσεων. Οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους από την πλευρά τους, σημειώνουν ότι αυτό θα σημάνει ένα σημαντικό πλήγμα στην συνδικαλιστική δράση των δημοσίων υπαλλήλων και στις συνδικαλιστικές παρατάξεις. Αυτό, μπορεί να επηρεάσει το νέο πλαίσιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή για την αξιολόγηση και την επιλογή προϊσταμένων. Άλλωστε, συμφωνήθηκε η πρόσληψη διευθυντών που θα αξιολογούν τις επιδόσεις όλων των εργαζομένων, με στόχο να ολοκληρωθεί η πρόσληψη νέων στελεχών από την 31η Δεκεμβρίου 2015 μετά από μια διαδικασία αναθεώρησης.
Σε ότι αφορά στην κινητικότητα, αυτή θα στοχεύει στη καλύτερη κατανομή του προσωπικού και στον εξορθολογισμό στην κατανομή των πόρων. Το πρόγραμμα θα προωθήσει τη χρήση της περιγραφής εργασίας και θα πρέπει να συνδέεται με μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλες τις τρέχουσες κενές θέσεις εργασίας. Η τελική απόφαση σχετικά με την κινητικότητα των εργαζομένων, θα πρέπει να λαμβάνεται από κάθε σχετική υπηρεσία.
Τέλος, ως προς τον «εκσυγχρονισμό» που απαιτούν η ευρωπαίοι, σύμφωνα με τους εργαζόμενους αυτό μεταφράζεται στην εφαρμογή μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που θέλει «να παραμένει στο δημόσιο, ο,τι δεν έχει κέδρος για τον ιδιώτη». Ένας ακόμη κύκλος αποκρατικοποιήσεων και συρρίκωνσης δομών, αναμένεται σύμφωνα με τις ανησυχίες των δημοσίων υπαλλήλων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου