Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015


Oι γάτες, ως γνωστόν, είναι πολύ πιο επιλεκτικές ως προς την τροφή τους συγκριτικά με τους σκύλους. Οσοι έχουν γάτες το έχουν άλλωστε βιώσει: μια γεύση που τους αρέσει σήμερα μπορεί να μην τις ενθουσιάζει αύριο.

Ερευνητές από την αμερικανική εταιρεία «γευσιγνωσίας» ζωοτροφών AFB International, η οποία αναπτύσσει ενισχυτικά γεύσης για ζωοτροφές, σε συνεργασία με ειδικούς από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Integral Molecular, μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι γευστικοί υποδοχείς της γλώσσας των αιλουροειδών σε διάφορες ουσίες.

Συγκρίνοντας τους υποδοχείς της γάτας που ευθύνονται για τη δυσάρεστη πικρή γεύση με εκείνους του ανθρώπου, οι ειδικοί είδαν ότι το χαριτωμένο τετράποδο εμφανίζει μεγάλη ευαισθησία στην ουσία δενατόνιο και μικρότερη σε ουσίες που προέρχονται από το φυτό αλόη και τη σακχαρίνη, σε αντίθεση με τον άνθρωπο, που φαίνεται να ενοχλείται από την πικρή επίγευση που αφήνουν τα τελευταία δύο στο τέλος.

Λαχταριστή τροφή ή πικρή απέχθεια;
Με στόχο την αποκάλυψη των γευστικών «παγίδων» που οδηγούν στην αντίληψη της πικρής γεύσης στις γάτες, οι ερευνητές προσπάθησαν να εξηγήσουν το γιατί πολλές φορές τα χαριτωμένα μας κατοικίδια υιοθετούν συμπεριφορές απέχθειας απέναντι στο φαγητό τους, οι οποίες συχνά εκλαμβάνονται από τους ιδιοκτήτες τους ως σνομπισμός.
Τα αιλουροειδή, από τις γάτες ως τις άγριες τίγρεις, είναι σαρκοβόρα ζώα που καταναλώνουν κυρίως κρέας και ένα μικρό μόνο μέρος φυτικών τροφών σε συμπληρωματικό επίπεδο. Κατά τους ερευνητές, μπορούν να συναντήσουν πικρές γεύσεις τόσο μέσα από την τροφή τους όσο και σε φάρμακα που ενδεχομένως να λάβουν. Για τον λόγο αυτόν πολλές εταιρείες παρασκευής ζωοτροφών και κτηνιατρικών φαρμάκων προσπαθούν να εντοπίσουν ουσίες οι οποίες είτε μπλοκάρουν είτε αλλοιώνουν την πικρή γεύση. Σκοπός τους είναι η δημιουργία πιο ευχάριστων γευστικά προϊόντων.

Ανιχνεύοντας το πρόβλημα
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές εξέτασαν τη συμπεριφορά δύο διαφορετικών τύπων γατίσιων υποδοχέων πικρής γεύσης σε κυτταρικό επίπεδο. Συγκεκριμένα μελέτησαν την ανταπόκρισή τους σε πικρές ουσίες και στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματα με την ανθρώπινη εκδοχή τους. Στην περίπτωση του ανθρώπου μάλιστα συμπεριέλαβαν τον υποδοχέα TAS2R38, ο οποίος κάνει κάποια άτομα «υπεργευσιγνώστες» καθώς τους χαρίζει υπερευαισθησία στις πικρές ουσίες.

Κάτι τέτοιο, εξηγούν οι ειδικοί, θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί κάποια άτομα απεχθάνονται π.χ. το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Συγκριτικά με τον ανθρώπινο υπερευαίσθητο υποδοχέα πικρής γεύσης TAS2R38, η γατίσια εκδοχή του ήταν δέκα φορές λιγότερο ευαίσθητη στην πικρή ουσία φαινυλοθειοκαρβαμίδιο, γνωστή και ως PTC, ενώ δεν αποκρινόταν καθόλου στην ουσία 6-n-προπυλθειουρακίλη ή Prop. Ο συγκεκριμένος γατίσιος υποδοχέας, σε αντίθεση με τον ανθρώπινο, εμφάνιζε μικρότερη ευαισθησία σε ουσίες της αλόης και μεγαλύτερη στο δενατόνιο. Ακόμη δεν εμφάνιζε καμία ευαισθησία στη σακχαρίνη, μια τεχνητή γλυκαντική ουσία η οποία συνήθως αφήνει μια πικρή επίγευση στον άνθρωπο.

«Αντιμετωπίζουμε την πρόκληση των επιλεκτικών γάτων καθημερινά» εξηγεί η δρ Νάνσι Ρόσον από την AFB International και μία εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Για τον λόγο αυτόν είναι σημαντικό να εντοπίζουμε απρόσμενες αντιδράσεις των γευστικών υποδοχέων στις πικρές ουσίες οι οποίες δεν έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί για οποιοδήποτε άλλο είδος».

«Τα ευρήματα αυτά, όπως και οι μελλοντικές ανακαλύψεις, είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για τον σχεδιασμό και την παρασκευή εύγευστων γατοτροφών, όπως επίσης για την παρασκευή ανεκτών φαρμάκων» καταλήγει η ειδικός.

Πηγή: tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!