Τρίτη 30 Ιουνίου 2015


Τα οικονομικά προβλήματα αποτελούν πηγή έντονου στρες, με τα τρία τέταρτα των ενηλίκων να τα θεωρούν ως την κυριότερη αιτία του - και αυτό, σε περιόδους που δεν υπάρχει οικονομική κρίση.

Όταν η κρίση είναι υπαρκτή όπως συμβαίνει στη χώρα μας, το στρες είναι ακόμα εντονότερο και πολλοί δυσκολεύονται να το διαχειριστούν. Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA) έχει μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν.

* Να ενημερώνεστε, αλλά να μην πανικοβάλλεστε. Είναι σημαντικό να ξέρετε τι συμβαίνει γύρω σας αλλά αντισταθείτε στην παρόρμηση να νιώσετε απελπισία και πανικό, διότι κάτι τέτοιο θα εκτοξεύσει στα ύψη το άγχος σας και θα σας κάνει να λάβετε κακές αποφάσεις.

Ούτε όμως το να «κλειδώσετε» το συναίσθημά σας και να μην αντιδράτε καθόλου θα σας βοηθήσει (γενικά, τα άκρα στη συμπεριφορά δεν βοηθάνε καθόλου). Επομένως, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και την κριτική σας σκέψη.

* Καταρτίστε ένα σχέδιο. Καθίστε μαζί με τους δικούς σας και γράψτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να περιορίσετε τα έξοδά σας ή να διαχειρισθείτε καλύτερα τα οικονομικά σας.

Καταρτίστε στη συνέχεια ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσεως, το οποίο θα αναθεωρείτε συχνά.

Αν και στην αρχή η διαδικασία αυτή είναι πηγή πρόσθετου άγχους, μόλις ολοκληρωθεί θα νιώσετε καλύτερα, διότι θα αισθανθείτε ότι δεν μένετε αδρανείς αλλά κάνετε κάτι για να διατηρείτε κάποιον έλεγχο στη ζωή σας.

* Εξετάστε τα «αντίδοτα» που χρησιμοποιείτε. Στις δύσκολες οικονομικές περιόδους, ο καθένας μας στρέφεται σε κάτι που θα τον δυναμώσει ψυχικά και θα τον παρηγορήσει.

Για πολλούς αυτό το «αντίδοτο» είναι ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, το ποτό, ο τζόγος ή η ανεξέλεγκτη κατανάλωση παχυντικών φαγητών ή γλυκών.

Επιπλέον, η ένταση που νιώθουμε μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένους καυγάδες εντός και εκτός οικογένειας οι οποίοι, όσο κι αν δεν το συνειδητοποιούμε, είναι ξεσπάσματα.

Να έχετε, λοιπόν, το νου σας γι’ αυτού του είδους τις συμπεριφορές, διότι μπορεί να νομίζουμε ότι καταπραΰνουν το στρες, αλλά στην πραγματικότητα το εντείνουν.

Αν οι συμπεριφορές αυτές δημιουργούν ήδη πρόβλημα σε εσάς ή στην οικογένειά σας, ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό στην ψυχική υγεία.

* Προσπαθήστε να βγάλετε κάτι καλό απ’ όλο αυτό. Αν και είναι πολύ δύσκολο, προσπαθήστε να εκμεταλλευθείτε την υπάρχουσα κατάσταση για να βελτιώσετε κάποιες παραμέτρους στη ζωή σας.

Για παράδειγμα, δοκιμάστε να κάνετε καθημερινά μεγάλους περιπάτους - δεν κοστίζουν τίποτα, θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα και ωφελούν την υγεία.

Φροντίστε επίσης να τρώτε μαζί με την οικογένειά σας (εννοείται με κλειστή την τηλεόραση για να μιλάτε μεταξύ σας και να συγκεντρώσετε στο φαγητό σας), διότι όχι μόνο θα γλιτώσετε χρήματα, αλλά θα έρθετε πιο κοντά ο ένας με τον άλλο.

Να είστε επίσης γλυκομίλητος με τους αγαπημένους σας και να εκφράζετε ανοιχτά την αγάπη σας. Μελέτες του δρος Ρόμπερτ Σαπόλσκυ, καθηγητή Νευρολογίας & Νευρολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, έχουν δείξει ότι η στοργή κάνει θαύματα εναντίον του στρες - όχι μόνο γι' αυτόν που την δέχεται αλλά και γι' αυτόν που την επιδεικνύει.

Αν δεν εργάζεστε, χρησιμοποιήστε τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας για να ασχοληθείτε με κάτι που συνήθως δεν κάνετε - ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα φροντίσετε για πρώτη φορά στη ζωή σας τον κήπο ή ότι θα κάνετε ριζική αναδιάταξη στα ντουλάπια, τις αποθήκες και τα πατάρια του σπιτιού σας.

* Βάλτε πρόγραμμα στην καθημερινότητά σας. Να μπαίνετε για ύπνο και να σηκώνεστε την ίδια ώρα, να τρώτε σε συγκεκριμένες ώρες και γενικώς να έχετε μία όσο το δυνατόν πιο συνεπή ρουτίνα.

Φροντίστε επίσης να τρώτε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά και να φροντίζετε τον εαυτό σας (όλ’ αυτά μοιάζουν άσχετα με το στρες, αλλά έχουν σημασία για την ψυχική σας διάθεση).

* Ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό. Αν δείτε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε το στρες σας, ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό.

Πηγή: tanea.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!