Τρίτη 2 Ιουνίου 2015


Στο μέλλον, η εναλλακτική λύση στις κρέμες που παρέχουν προστασία έναντι της επικίνδυνης ακτινοβολίας UV-B ίσως να… τρώγεται! Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον (OSU) ανακάλυψαν μια ουσία με την ονομασία gadusol την οποία παράγουν πολλά είδη του ζωϊκού βασιλείου και όπως λένε, δεν αποκλείεται μια μέρα οι άνθρωποι να προσλαμβάνουν συστημική αντηλιακή προστασία μέσω ενός συμπληρώματος διατροφής.
Όπως αναφέρουν στο περιοδικό eLife, η φυσική ικανότητα παραγωγής της συγκεκριμένης ουσίας ενδεχομένως βασίζεται σε κάποιο προϊστορικό εξελικτικό γενετικό μηχανισμό ηλικίας εκατομμυρίων ετών –ο αμερικανικός αλιγάτορας είναι ένα από τα ζώα που την έχουν και είναι γνωστό ότι ως είδος… τα έχει τα χρονάκια του. Το γονίδιο που παρέχει την δυνατότητα αυτή είναι παρόμοιο με ένα που βρέθηκε σε φύκια και μέσω αυτών θα πρέπει να πέρασε στα σπονδυλωτά, εκτιμούν.
Οι άνθρωποι και τα θηλαστικά δεν μπορούν να παράγουν gadusol, ωστόσο οι ερευνητές του Oregon State University βρήκαν έναν τρόπο να φτιάξουν την ίδια ουσία σε μεγάλη ποσότητα, χρησιμοποιώντας μαγιά. Περαιτέρω έρευνα, υποστηρίζουν, ενδεχομένως να οδηγήσει στην χρήση της ως βασικό συστατικό αντηλιακών προϊόντων, καλλυντικών ή φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!