Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Ο κουρκουμάς, ο οποίος ονομάζεται επίσης και κιτρινόριζα, είναι το μπαχαρικό που δίνει στο μυρωδάτο μείγμα κάρυ το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του.

Χρησιμοποιείται στην Ινδία εδώ και χιλιάδες χρόνια όχι μόνο ως μπαχαρικό αλλά και ως θεραπευτικό βότανο.

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές επιστημονικές έρευνες έχουν εστιάσει στις ιδιότητες του κουρκουμά, καταφέρνοντας μάλιστα να αποδείξουν ότι η δράση του είναι ευεργετική για διάφορες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

1. Αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση

Ο κουρκουμάς περιέχει σύνθετες ουσίες που ονομάζονται κουρκουμινοειδή, το ισχυρότερο από τα οποία είναι η κουρκουμίνη. Εκτός από αντιφλεγμονώδης, η κουρκουμίνη είναι επίσης αντιοξειδωτική. Επειδή η ποσότητα κουρκουμίνης που παρέχεται από το μπαχαρικό όπως το χρησιμοποιούμε στη μαγειρική είναι αρκετά μικρή, το ενεργό συστατικό χορηγείται συχνά σε μορφή εκχυλίσματος ή συμπληρώματος.

Παράλληλα, η κουρκουμίνη δεν απορροφάται εύκολα, μπορούμε όμως να ενισχύσουμε την απορρόφηση του συστατικού συνδυάζοντάς το με την πιπερίνη, το ενεργό συστατικό του μαύρου πιπεριού.

Η κουρκουμίνη είναι επίσης λιποδιαλυτή, άρα καλό είναι να συνδυάζεται με ένα γεύμα που περιέχει λιπαρά.

2. Προστασία του εγκεφάλου

Οι νευρώνες του εγκεφάλου συνεχώς αναπτύσσονται και δημιουργούν νέες γέφυρες επικοινωνίας. Οι διαδικασίες αυτές καθοδηγούνται κυρίως από το λεγόμενο Εγκεφαλικό Νευροτροφικό Παράγοντα (BDNF), ένα είδος αυξητικής ορμόνης.

Μεταξύ άλλων, η κατάθλιψη και το Αλτσχάιμερ έχουν συνδεθεί με τα μειωμένα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης. Έχει διαπιστωθεί ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα της BDNF στον εγκέφαλο.

Έτσι, μπορεί να συμβάλει στην προστασία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα λόγω της αναπόφευκτης διαδικασίας της γήρανσης.

3. Τόνωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας

Εμμέσως, η κουρκουμίνη προστατεύει και την καρδιά, καθώς βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου, δηλαδή του ενός εκ των εσωτερικών τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Μια δυσλειτουργία του ενδοθηλίου μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε απορρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ή σχηματισμό θρόμβου.

4. Αντικαρκινική δράση

Εργαστηριακές μελέτες έχουν υποδείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να επηρεάσει το μηχανισμό ανάπτυξης και εξάπλωσης του καρκίνου σε μοριακό επίπεδο. Μπορεί να περιορίσει την αγγειογένεση (διαδικασία σχηματισμού νέων αιμοφόρων αγγείων στον καρκινικό όγκο) και τη μετάσταση (εξάπλωση του καρκίνου), ενώ συμβάλλει και στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Η ευεργετική του δράση εντοπίζεται κυρίως στο πεπτικό σύστημα (π.χ. ορθοκολικός καρκίνος).

5. Προστασία των αρθρώσεων

Δεδομένου ότι η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδη δράση, μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για ασθενείς που πάσχουν από διάφορες μορφές αρθρίτιδας.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!