Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Πολλοί πιστεύουν ότι το χρώμα των ματιών αποτελεί στοιχείο καλλωπιστικό και πέρα για πέρα επιφανειακό. Οι επιστήμονες έχουν όμως αποδείξει ότι τα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες που ούτε μας περνούν από το μυαλό.
Μια απλή εξήγηση είναι ότι τα γονίδιά μας καθορίζουν τόσο το χρώμα των ματιών όσο και πολυάριθμες πτυχές της σωματικής και της ψυχικής μας υγείας. Περίπου 12 γονίδια συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν ώστε να καθορίσουν το χρώμα των ματιών και όχι μόνο.
Ενδεικτικά, ένα από αυτά (NCX-4) συνδέεται άμεσα με το σκούρο χρώμα των ματιών αλλά παράλληλα ελέγχει μια πρωτεΐνη που επηρεάζει την αντοχή στον πόνο.
Ποιες πληροφορίες μπορεί λοιπόν να αποκαλύψει το χρώμα των ματιών μας;
1. Το γενεαλογικό μας δέντρο
Πριν από έξι περίπου χρόνια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όλοι οι άνθρωποι που έχουν γαλανά μάτια συνδέονται γενετικά με τον ίδιο κοινό πρόγονο! Το άτομο αυτό έζησε πριν από 6.000-10.000 χρόνια και διέθετε μια μετάλλαξη στο γενετικό του κώδικα, συγκεκριμένα στο γονίδιο OCA2. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πριν από αυτή τη χρονική στιγμή, όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι είχαν καφέ μάτια.
2. Πώς βιώνουμε τον πόνο
Μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγους μήνες κατέδειξε πως τα άτομα με ανοιχτόχρωμα μάτια παρουσιάζουν αυξημένη αντοχή στον πόνο. Από τις 58 γυναίκες που συμμετείχαν, όσες είχαν ανοιχτόχρωμα μάτια δήλωσαν πως βίωσαν λιγότερο έντονα τους πόνους της γέννας και παράλληλα είχαν λιγότερο άγχος κατά τη διάρκεια του τοκετού.
3. Πόσο φιλικοί είμαστε
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία έδειξε ότι τα άτομα με ανοιχτόχρωμα μάτια είναι σε γενικές γραμμές πιο ανταγωνιστικά και όχι ιδιαίτερα συμπαθητικά! Βασικά γνωρίσματα του χαρακτήρα που αξιολόγησαν οι ερευνητές ήταν η ενσυναίσθηση, η γενναιοδωρία και η φιλική διάθεση.
4. Πόσο αξιόπιστοι είμαστε
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PlosOne κατέδειξε ότι έχουμε την τάση να εμπιστευόμαστε πιο εύκολα ανθρώπους που έχουν σκουρόχρωμα μάτια. Οι ερευνητές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι και άλλα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως το σχήμα του, μπορεί να επηρέασαν το αποτέλεσμα.
Πηγή:  http://www.onmed.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!