Όσοι τρώνε συχνά φαγητό μαγειρεμένο στο σπίτι, τρώνε πιο υγιεινά και
καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες, άρα παχαίνουν λιγότερο, σύμφωνα με μια
νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που ουσιαστικά επιβεβαιώνει αυτό
που όλοι λίγο – πολύ ξέρουν από εμπειρία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζούλια Γούλφσον της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό διατροφολογίας “Public Health Nutrition”, καθώς και τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Δημόσιας Υγείας, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 9.000 άτομα άνω των 20 ετών. Η μελέτη βασίστηκε σε απαντήσεις των συμμετεχόντων σε ερωτηματολόγια σχετικά με το πού έτρωγαν και πόσο κατά τις τελευταίες 30 ημέρες.
Η έρευνα έδειξε ότι το 8% των ατόμων έτρωγαν στο σπίτι το πολύ μια φορά την εβδομάδα και αυτοί κατανάλωναν, κατά μέσο όρο, 2.301 θερμίδες την ημέρα, 84 γραμμάρια λίπους και 135 γραμμάρια ζάχαρης. Από την άλλη, το 48% των ατόμων έτρωγαν σπίτι τους καθημερινά και αυτοί κατανάλωναν κατά μέσο όρο λιγότερες θερμίδες (2.164 ημερησίως), λιγότερο λίπος (81 γραμμάρια την ημέρα) και λιγότερη ζάχαρη (119 γραμμάρια).
Επιπλέον, όσοι έτρωγαν στο σπίτι τους τακτικά, έτρωγαν πιο υγιεινά, επειδή κατανάλωναν πολύ λιγότερα κατεψυγμένα τρόφιμα και, επιπλέον, όταν τύχαινε να φάνε έξω, απέφευγαν το «φαστ φουντ». Όσοι δούλευαν πάνω από 35 ώρες την εβδομάδα, ήσαν αυτοί που έτρωγαν συχνότερα εκτός σπιτιού και κινδύνευαν περισσότερο από παχυσαρκία.
«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι όσοι μαγειρεύουν στο σπίτι τους, κάνουν πιο υγιεινή διατροφή. Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε την κοινή γνώμη για τα οφέλη του μαγειρέματος στο σπίτι και επίσης να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν καλύτερες επιλογές όταν τρώνε έξω», δήλωσε η Τζούλια Γούλφσον.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η έλλειψη χρόνου και οι οικονομικοί – εργασιακοί περιορισμοί αποτελούν τα βασικά εμπόδια για το υγιεινό μαγείρεμα στο σπίτι σε τακτική βάση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζούλια Γούλφσον της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό διατροφολογίας “Public Health Nutrition”, καθώς και τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Δημόσιας Υγείας, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 9.000 άτομα άνω των 20 ετών. Η μελέτη βασίστηκε σε απαντήσεις των συμμετεχόντων σε ερωτηματολόγια σχετικά με το πού έτρωγαν και πόσο κατά τις τελευταίες 30 ημέρες.
Η έρευνα έδειξε ότι το 8% των ατόμων έτρωγαν στο σπίτι το πολύ μια φορά την εβδομάδα και αυτοί κατανάλωναν, κατά μέσο όρο, 2.301 θερμίδες την ημέρα, 84 γραμμάρια λίπους και 135 γραμμάρια ζάχαρης. Από την άλλη, το 48% των ατόμων έτρωγαν σπίτι τους καθημερινά και αυτοί κατανάλωναν κατά μέσο όρο λιγότερες θερμίδες (2.164 ημερησίως), λιγότερο λίπος (81 γραμμάρια την ημέρα) και λιγότερη ζάχαρη (119 γραμμάρια).
Επιπλέον, όσοι έτρωγαν στο σπίτι τους τακτικά, έτρωγαν πιο υγιεινά, επειδή κατανάλωναν πολύ λιγότερα κατεψυγμένα τρόφιμα και, επιπλέον, όταν τύχαινε να φάνε έξω, απέφευγαν το «φαστ φουντ». Όσοι δούλευαν πάνω από 35 ώρες την εβδομάδα, ήσαν αυτοί που έτρωγαν συχνότερα εκτός σπιτιού και κινδύνευαν περισσότερο από παχυσαρκία.
«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι όσοι μαγειρεύουν στο σπίτι τους, κάνουν πιο υγιεινή διατροφή. Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε την κοινή γνώμη για τα οφέλη του μαγειρέματος στο σπίτι και επίσης να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν καλύτερες επιλογές όταν τρώνε έξω», δήλωσε η Τζούλια Γούλφσον.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η έλλειψη χρόνου και οι οικονομικοί – εργασιακοί περιορισμοί αποτελούν τα βασικά εμπόδια για το υγιεινό μαγείρεμα στο σπίτι σε τακτική βάση.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου