Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Βρίσκεται στην οροσειρά Arabika Massif του δυτικού Καυκάσου, κοντά στην πόλη Gagra της Αμπχαζίας και είναι γεγονός πως αποτελεί ερευνητικό θησαυρό για τους γεωλόγους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο λόγος για το περίφημο σπήλαιο Krubera το οποίο ονομάστηκε έτσι προς τιμή του Ρώσου γεωγράφου Alexander Kruber. Είναι επίσης γνωστό και ως Σπήλαιο Voronya που στα ρωσικά μεταφράζεται ως Σπήλαιο των Κορακιών.
Ανακαλύφθηκε το 1960 και αποτελεί το βαθύτερο σπήλαιο στον κόσμο, ξεπερνώντας το Lamprechtsofen της Αυστρίας. Το βάθος του Krubera φτάνει στα 2.197 μέτρα, προκαλώντας ίλιγγο σε όποιον αποφασίσει να φτάσει στο βυθό του.
Και είναι πολλοί αυτοί που δέχονται την πρόκληση να ανακαλύψουν τι κρύβεται στην «καρδιά» του σπηλαίου. Ομάδες σπηλαιολόγων από όλο τον κόσμο έχουν προσπαθήσει να καταδυθούν στα έγκατα της γης για να εξερευνήσουν το εσωτερικό του και το 2001 ήταν η πρώτη φορά που μία αποστολή από την Ουκρανία κατάφερε να «καταδυθεί» μέχρι τα 1.710 μέτρα, φωτογραφίζοντας την απόκοσμη ομορφιά του.
Εκείνος όμως που ξεπέρασε τον εαυτό του και έφτασε στο τέρμα του Krubera, ήταν ο σπηλαιοδύτης Gennadiiy Samokhin ο οποίος το 2007 έφερε στο φως εικόνες του σπηλαίου που προκαλούν δέος. Τη χρονιά εκείνη είχε κατέβει στο τότε γνωστό βάθος του σπηλαίου που ήταν 2.191 μέτρα. Το 2012 όμως ο Gennadiiy Samokhin ήταν υπεύθυνος για την επίτευξη ενός νέου ρεκόρ βάθους στα 2.197 μέτρα.
echoes.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!