Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Τα σύννεφα που λάμπουν στο νυχτερινό ουρανό, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 1885 στις πολικές περιοχές, με τα τελευταία χρόνια να αυξάνονται συνεχώς σε αριθμό και να γίνονται ολοένα φωτεινότερα.
Σχηματίζονται δεκάδες χιλιόμετρα πάνω από τα κοινά σύννεφα σε υψόμετρο 80 χιλιομέτρων περίπου και σε γοητεύουν με το αργυρόχρωμο μπλε χρώμα που διαθέτουν. Τα noctilucent (που σημαίνει «νύχτα που λάμπει») λόγω του μεγάλου ύψους γίνονται αντιληπτά όταν ο ήλιος βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα, φωτίζοντας τις νυχτερινές ώρες τον ουρανό.
Αποτελούνται από μικροσκοπικά κρύσταλλα πάγου και εμφανίζονται συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες σε περιοχές του Βόρειου Ημισφαίριου.
Η NASA εντόπισε τα πρώτα φωτεινά σύννεφα του 2014 στις 24 Μαΐου πάνω από τον Αρκτικό κύκλο, ενώ στις αρχές Ιουνίου o ουρανός στο Bangor της Βόρειας Ιρλανδίας φωτίστηκε από ασημί-μπλε σύννεφα.
Η συμπεριφορά τους εξακολουθεί μέχρι σήμερα να προκαλεί ερωτηματικά, ενώ η συχνότητα τους φαίνεται να σχετίζεται με τη δραστηριότητα του ήλιου.
Όταν ο ήλιος είναι «ήσυχος» εκπέμπει λιγότερη υπεριώδη ακτινοβολία με αποτέλεσμα να υπάρχει η απαραίτητη ποσότητα νερού για να σχηματιστούν τα σύννεφα, ενώ παράλληλα κρατάει τις θερμοκρασίες πολύ υψηλές για τη δημιουργία των παγωμένων κρυστάλλων.
Το τεράστιο κόκκινο σύννεφο που κάλυψε την περιοχή Isik Kol στο Κιργιστάν στις 21 Απριλίου του 2014, άφησε σαστισμένους τους κάτοικους, και τους ερευνητές διχασμένους να αποδίδουν το φαινόμενο στα noctilucent σύννεφα, προσθέτοντας επιπλέον μυστήριο στην ύπαρξη τους.
Οι αναφορές των τυχερών που έχουν εντοπίσει τα φωτεινά σύννεφα μόνο κολακευτικές θα μπορούσαν να είναι.
«Η ανατολή του ήλιου σήμερα το πρωί πάνω από το Λονδίνο τονίστηκε από ένα ασυνήθιστο χρώμα. Αυτή είναι η πρώτη πραγματικά ζωντανή ηλεκτρική μπλε οθόνη για μένα φέτος».
Αν μετά τη δύση, όταν ο ήλιος βυθίζεται, αντικρύσετε μπλε και άσπρους έλικες να ξεδιπλώνονται στον ουρανό, πολύ πιθανό να έχετε εντοπίσει και απολαύσει το πρώτο σας φωτεινό σύννεφο.
echoes.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!