Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Το περίφημο σπήλαιο πηγών Αγγίτη ,είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου με μήκος 21 χιλιόμετρα και βρίσκεται στην Προσοτσάνη του νομού Δράμας. Η μοναδικότητά του έγκειται στο γεγονός ότι στο έδαφός του κυλάει ο ποταμός Αγγίτης, ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Στρυμόνα.
Το σπήλαιο πηγών Αγγίτη είναι επίσης γνωστό και ως σπήλαιο Μααρά και αποτελεί το μοναδικό επισκέψιμο (σπήλαιο με ποτάμι) στην Ελλάδα.
Η πρώτη αναφορά στο σπήλαιο και τον ποταμό έγινε από τον Μ.Ε.Μ.Cousinery (Γάλλο πρόξενο στη Θεσσαλονίκη), στο βιβλίο του Voyage dans la Macedoine το 1831. Η εξερεύνηση του σπηλαίου πραγματοποιήθηκε το 1978 από μία ομάδα Ελλήνων και Γάλλων σπηλαιολόγων που καταδύθηκαν με σκάφανδρα κοντά στις πηγές του Αγγίτη, όπου σε βάθος 7μέτρων βρήκαν μία δίοδο προς το σπήλαιο, στο οποίο ανακάλυψαν στοά μήκους 500 μέτρων!
Το εσωτερικό του σπηλαίου είναι εντυπωσιακό, με ευρύχωρες αίθουσες αλλά και μικρότερα ανοίγματα όπου έχουν σχηματιστεί σταλακτίτες με ποικιλία χρωμάτων, σχημάτων και μεγεθών. Εξαιτίας του ποταμού που κυλάει στο έδαφος, οι σταλαγμίτες είναι ελάχιστοι, αφού το νερό που ρέει συνεχώς εμποδίζει την δημιουργία τους. Η μέση θερμοκρασία του νερού στο σπήλαιο είναι 11,5°C και του αέρα 12,5°C. Οι θερμοκρασίες αυτές μεταβάλλονται ευκολότερα κοντά στα ανοίγματα του σπηλαίου.
Τα νερά του ποταμού Αγγίτη που πηγάζει από άγνωστο σημείο μέσα στο σπήλαιο, ξεχύνονται στη θέση «Πηγές», λίγα μέτρα μακριά από τη τεχνητή είσοδο του σπηλαίου. Εκεί βρίσκεται και το γεφύρι με τις εννέα σιδερένιες πόρτες, που φτιάχτηκαν για να εκτρέπουν τα νερά σε περίπτωση ανάγκης.
Αυτό που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι η ορμητική έξοδος του ποταμού μέσα από το βουνό, από ένα μικρό τοξοειδές άνοιγμα στη βάση ενός μικρού θολωτού σπηλαίου (αίθουσα του τροχού). Μεγάλο επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει και η φυσική ομορφιά του περιβάλλοντος χώρου του σπηλαίου. Η πλούσια βλάστηση στις όχθες του ποταμού που αποτελείται από πλατάνια, ιτιές, λεύκες κ.α., δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν μοναδικές στιγμές ηρεμίας και ξεκούρασης.
Τα πρώτα 500 μέτρα του σπηλαίου είναι τουριστικά και διαθέσιμα στους επισκέπτες 365 μέρες το χρόνο.
echoes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!