Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Τριχόπτωση, ξηρότητα, πιτυρίδα είναι μερικά από τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το τριχωτό. Τι σημαίνουν και τι πρέπει να κάνουμε;

Τα μαλλιά χρειάζονται φροντίδα όπως και οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός μας, για παράδειγμα το δέρμα και τα νύχια. Μάλιστα η κατάστασή τους δίνει σημαντικές πληροφορίες για την υγεία μας, τις οποίες δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Οι πιο συχνές περιπτώσεις είναι οι παρακάτω:
Τριχόπτωση: Η δερματολόγος Μαρία Καρδάση εξηγεί: «Συνήθως πρόκειται για εποχικό φαινόμενο. Για παράδειγμα, όταν αλλάζει η διάρκεια της μέρας, ο τριχικός θύλακας εισέρχεται πιο γρήγορα στην τελογενή φάση, δηλαδή σε προθανάτιο στάδιο. Κάποιες φορές αυτό συμβαίνει λόγω στρες, καθώς και 3-4 μήνες μετά την κύηση. Επίσης μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη μετάλλων (σίδηρος, ψευδάργυρος), σε διαταραχή του θυρεοειδούς ή σε χρήση προϊόντων στη ρίζα των μαλλιών. Γι' αυτό συστήνουμε σε όσους έχουν πρόβλημα να μην απλώνουν μαλακτική κρέμα, π.χ., στη ρίζα αλλά τις άκρες». Έχετε υπόψη σας ότι καθημερινά χάνουμε γύρω στις 100 τρίχες, κάτι που θεωρείται φυσιολογικό, δεδομένου ότι αυτές θα δώσουν τη θέση τους σε νέες. Αν ωστόσο το ποσοστό απώλειας είναι μεγαλύτερο και διαπιστώσετε ότι πέφτουν ολόκληρες τούφες ο γιατρός ίσως σας συμβουλεύσει να κάνετε έναν αιματολογικό έλεγχο.
Αδύναμα μαλλιά: Αν τελευταία παρατηρείτε ότι είναι αδύναμα και άτονα, σκεφτείτε τι μπορεί να κάνετε λάθος όσον αφορά την περιποίησή τους. Μήπως τα ταλαιπωρείτε υπερβολικά συχνά με ντεκαπάζ ή διαδικασίες που απαιτούν τη χρήση οξυζενέ και σεσουάρ; Έχετε καιρό να τα κόψετε; Αν τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει, καλό είναι να ελέγξετε το θυρεοειδή σας γιατί το αδυνάτισμα της τρίχας μπορεί να είναι ένδειξη υποθυρεοειδισμού. Άλλα συμπτώματα είναι η προσθήκη βάρους, η ανεξήγητη κόπωση, η αίσθηση κρύου. Η ορμονική υποκατάσταση θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να επανέλθει σε ισορροπία και τα μαλλιά σας θα ανακτήσουν τη δύναμή τους. Σύμφωνα με την κ. Καρδάση, η ξηρότητά τους μπορεί να οφείλεται ακόμα σε έλλειψη βιταμινών Α και Ε ή σε τεχνικές εργασίες που προκαλούν φθορά.
Πιτυρίδα: Είναι γνωστή και ως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Μπορεί να σχετίζεται με το στρες, με εξασθένηση του ανοσοποιητικού ή και με τις χαμηλές θερμοκρασίες. «Σε ανθρώπους με το συγκεκριμένο πρόβλημα προτείνουμε μόνιμη θεραπεία με κερατολυτικά σαμπουάν» επισημαίνει η δερματολόγος.
Ξηρά που σπάνε: Οι τρίχες αποτελούνται από ένα είδος πρωτεΐνης με το όνομα κερατίνη. Επομένως, αν η διατροφή σας είναι φτωχή σε πρωτεΐνες, τα μαλλιά σας πιθανόν να είναι αδύναμα και να σπάνε. Υπεύθυνος όμως ενδέχεται να είναι και ο θυρεοειδής αδένας, γι' αυτό καλό είναι να κάνετε έναν έλεγχο.

Για περισσότερα άρθρα, τάσεις, μόδα και όσα αφορούν τη γυναίκα, επισκεφθείτε το ELLE
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!