Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπιστώνει ότι περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο χάνονται από έμφραγμα του μυοκαρδίου λόγω καθιστικής ζωής, ανεξάρτητα από όλους τους άλλους επικίνδυνους παράγοντες που προδιαθέτουν στην εκδήλωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Η καθημερινή άσκηση φαίνεται ότι είναι ένα πρόσθετο φάρμακο που προστατεύει τον άνθρωπο από το να πάθει έμφραγμα. Είναι δηλαδή κάτι ανάλογο με το κρασί ή την ασπιρίνη.

Αναζωογονεί τις αρτηρίες και ιδιαίτερα τον έσω χιτώνα τους (ενδοθήλιο), ο οποίος παράγει αντιθρομβωτικές ουσίες που διαλύουν τους θρόμβους, οι οποίοι είναι δυνατόν να δημιουργηθούν μέσα στις αρτηρίες και τις φλέβες. Ετσι αποτρέπονται εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Αλλά, ακόμα και στους πάσχοντες, η καθημερινή άσκηση παρατείνει το προσδόκιμο επιβίωσής τους όπως π.χ. στα άτομα που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Μάλιστα για όσους δεν μπορούν, για διάφορους λόγους, να γυμνάζονται ή να κολυμπούν, αρκεί ακόμα και το απλό βάδισμα, περί τα τρία χιλιόμετρα την ημέρα.

Ομως η ανησυχία για τους κινδύνους της καθιστικής ζωής επιτείνεται από τα νέα που έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία. Το επίσημο επιστημονικό περιοδικό της Βρετανικής Ιατρικής Εταιρείας (ΒΜJ) δημοσιεύει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά του δημοτικού σχολείου φαίνεται ότι δεν ασκούνται ικανοποιητικά, καθημερινά. Ιδίως τα κορίτσια.

Μόλις ένα στα τρία ασκείται, ενώ αντίστοιχα τα αγόρια, δύο στα τρία. Η μελέτη έγινε με ειδικό μηχάνημα που φορούσαν τα παιδιά και το οποίο κατέγραφε την ένταση της άσκησης και την ταχύτητα της κίνησής τους.

Οι ερευνητές απέδωσαν αυτά τα αποτελέσματα στον σύγχρονο τρόπο ζωής, καθόσον σήμερα τα παιδιά αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους στην παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων, στο σερφάρισμα και τα παιχνίδια στο Ιnternet, καθώς και στην υπερβολική χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προτείνουν ειδικά προγράμματα και παιχνίδια στα σχολεία που θα υποχρεώνουν τα παιδιά σε κινητικότητα, ούτως ώστε να καλυφθούν οι αδυναμίες τους που οφείλονται στην απορρόφησή τους από τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Aλλωστε, η καθιστική ζωή, πέραν της καταστροφής που προκαλεί αυτή καθαυτή, οδηγεί σε πολυφαγία, σε παχυσαρκία και σε σακχαρώδη διαβήτη, παράγοντες που όλοι μαζί αυξάνουν την επικινδυνότητα της καθιστικής ζωής ακόμα περισσότερο.


http://www.madata.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!